Kolumni: Niin lähellä!

Mika Ebeling

Mika Ebeling

Kun helmikuun 26. päivä Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli ensimmäisen kerran koronavirusta, pyrin saamaan valtuuston ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Totesin mm: ” Kyse on monen helsinkiläisen elämästä tai kuolemasta”. Joidenkin mielestä niin ei olisi saanut sanoa.

Hallitus ymmärsi hidastaa taudin etenemistä, jotta terveydenhuollon kantokyky riittäisi. Valitettavasti hallitus ei ymmärtänyt, että tauti voitaisiin tukahduttaa. Tartuntaketjut päästettiin käsistä ja luotettiin laumaimmuniteetin syntyyn.

Hallituksen rajaustoimet onnistuivat yllättävän hyvin. Ihmiset olivat varovaisia ja uudet tartunnat vähenivät. Kukaan ei halua sairastua, vaikka sen arveltiin edistävän laumaimmuniteettia.

Olemme niin lähellä koronaviruksen tukahduttamista, että tätä mahdollisuutta ei pidä jättää käyttämättä. Tarvitaan kuitenkin hallituksen linjanmuutos. Tartuttavuusluku tulee saada pysymään alle yhdessä. Suojamaskin käytöstä epidemia-alueilla esim. kaupoissa ja joukkoliikennevälineissä kannattaisi antaa selkeä suositus. Maskin käyttö estää oireetonta viruksen kantajaa tartuttamasta muita ja on epäitsekäs osoitus lähimmäisenrakkaudesta.

Oikeaa huolenpitoa riskiryhmistä on viruksen tukahduttaminen, jolloin miljoona ikäihmistä ja monisairasta uskaltaa taas liikkua normaalisti ja tavata läheisiään vapaasti. Viidenkymmenen suomalaisen asiantuntijan vaihtoehtoisen toimintamallin mukaan virusvapaa Suomi voidaan saavuttaa viidessä viikossa. Hallituksen viruksen leviämistä jarruttava malli sen sijaan voi viedä vuosia ja tuhota talouden.

Jos tautia ei pyritä nujertamaan, pelon ilmapiiri heikentää merkittävästi elämänlaatua. Vaikka rajoitukset poistuisivatkin, ihmiset pysyvät varovaisina ja näin talouden käsijarru jää päälle.

Taudin psykologinen haaste on voitettava. Uusien tartuntatapausten väheneminen synnyttää helposti harhakuvitelman viruksen katoamisesta, vaikka voittoa ei ole vielä saatu. Ei saa nuolaista ennen kuin tipahtaa. Hyvää tilannetta ei saa päästää käsistä, vaan tukahduttamiseen on panostettava kaikin keinoin.

Vain viruksen tukahduttaminen vapauttaa talouden. Miljoona riskiryhmäläistäkin tarvitsee vapautensa takaisin!

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.