Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: | Suomi tarvitsee jättimäisiä Antonov-kuljetuskoneita mansikoiden kuskaamiseen

Perussuomalaisten Jussi Halla-Ahon Helsingin Uutisten kolumnin (HU 2.5.) voi ymmärtää niin, että mansikat saavat olla Suomessa niin kalliita, että köyhällä ei olisi varaa ostaa niitä syötäväkseen.

Jos mansikan kasvatus hoidettaisiin pelkästään suomalaisella työvoimalla ja työvoimakustannuksin, mansikanviljely Suomessa loppuisi markkinoiden kutistuessa korkean torihinnan takia, eikä vientikään vetäisi samasta syystä.

Mansikoiden kohdalla kävisi kuten koronasuojaimienkin, ei niitäkään kauan valmisteta ilman voimakkaita valtion tukitoimia. Kun Kiinassa tehty suojain maksaa 30 senttiä/kpl, suomalainen maksaa 5 euroa/kpl, eikä niitä suomalaisia suojaimiakaan ole tarkoitettu taviksille ostettavaksi, taikka jaettavaksi toreilla ilmaiseksi. Suojaimet nimenomaan kannattaa ostaa Kiinasta kunhan ne ovat kunnollisia.

Ehdotan mansikkaongelman ratkaisuksi seuraavaa. Viljelijät voisivat hankkia vuokramaatiloja Ukrainasta. Mansikoiden kuskaaminen Suomeen jättimäisillä Antonov-kuljetuskoneilla olisi helpompaa ja halvempaa kuin kausityöntekijöiden. Työvoima on halvempaa kuin Suomeen tuotuna, eikä tarvitse riidellä ammattiliiton kanssa työehdoista. Kasvuolosuhteet mustanmullan alueella olisivat vakaat ja tuottoisat.

Hakaniemen torilla mansikkakauppa sujuisi kuin siimaa. Eivät mansikat nytkään ole "suomalaisia", mansikantaimet tuodaan Espanjasta ja Hollannista, ainoastaan kasvatetaan Suomessa.

Simo Jolkkonen Helsinki