Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittaja Kannala ”Vain” tuhat kesätyöpaikkaa

"HOK-Elanto palkkaa 1000 kesätyöntekijää vähemmän – tilanne voi vielä muuttua"

Näin kuului verkkojuttumme otsikko maanantaina. Itse jutusta kävi ilmi muun muassa seuraavaa: Viime vuonna HOK-Elannossa oli yhteensä noin 2000 kesätyöntekijää. Nyt kauppajätti on siirtänyt koronan takia noin 800 ravintolatyöntekijää myymälöihin, joten tämä näkyy kesätyöntekijöiden määrässä. Myös vakituisilla palkkalistoilla olevat opiskelijat tekevät kesäaikana suurempia viikkotuntimääriä kuin talvikauden aikana, joten sekin vaikuttaa kesätyöntekijöiden määrään.

Ravintolatoiminnan osittainen avautuminen saattaa vielä nostaa kesätyöntekijöiden määrää HOK-Elannossa, kuten muillakin alan toimijoilla. Lienee selvää, että koronan aiheuttaman poikkeuksellisen epävarmuuden myötä näkymä on monilla yrityksillä kovin utuinen.

1000 kesätyöntekijää on valtava määrä, vaikkakin puolet viime kesää vähemmän. Valitettavan moni yritys joutuu taloudellisen pakon edessä jättämään kesätyöntekijät kokonaan palkkaamatta. Yrityksiä, jotka tässäkin tilanteessa pystyvät nuoria työllistämään, täytyy todella kiittää ja arvostaa. Samoin kuntia ja muuta julkishallintoa.

Kesätyö on arvokas kosketus työelämään. Koronan takia se jää liian monelta saamatta, mikä osaltaan kasaa ongelmia tuleviin vuosiin. Koronan aiheuttamien lomautusten ja niistä seuraavan resurssipulan vuoksi myös tet-harjoittelut ja muut harjoittelujaksot ovat aiempaa vaikeammin toteutettavissa, vaikka yrityksillä halua olisikin.

Kriisiaikana vastuullisen pankkitoiminnan merkitys korostuu. Sen lisäksi, että muun muassa Helsingin Seudun Osuuspankki ja Nordea palkkaavat kesätyöntekijöitä, ovat he vahvasti tukemassa nuorten talousosaamista koulujen kautta. Ilman taloustaitoja on nuoren aikuisen tie kovin kuoppainen. Valitettavasti maksuhäiriömerkinnät ovat yhä yleisempiä, eikä korona tätäkään tilannetta edesauta.

Koronan aikana negatiiviset uutiset ovat osa arkea, eikä niiltä voi ummistaa silmiä. Puolillaan olevan vesilasin voi kuitenkin nähdä puoliksi tyhjänä tai puoliksi täynnä. Tässä ajassa kannattaa suosia jälkimmäistä.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.