Lukijalta: Suomen nousu tarvitsee kaupunkipolitiikkaa

Pääministeri Marinin hallituksen on syytä tehdä valtiokeskeiseen toimintatapaansa muutos. Yhteistyön ohuus pääkaupunkiseudun kanssa kriisin hoidossa on ollut virhe. Monin osin käyttämätön kaupunkipolitiikka on valjastettava voimavaraksi, kun koronaepidemian vaurioita korjataan. Maan kasvun veturi on otettava samaan pöytään kumppaniksi. Helsingissä on mittava osaaminen ja sinne globaalissa maailmassa uudet ilmiöt ensimmäisenä tulevat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin harteille on lankeamassa koronaepidemiasta tämän ja ensi vuoden osalta 200 miljoonan euron lisäkustannukset. On välttämätöntä, että valtio korvaa erikoissairaanhoidon kasvavat kustannukset suoraan HUS:lle. Myös Helsingin koronakustannukset ovat suuret.

Pula osaajista on keskeinen kasvun ja työllisyyden jarru pääkaupunkiseudulla. Olemme johtamani Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan voimin vaatineet korkeakoulujen lisäpaikkojen suuntaamista pääkaupunkiseudun korkeakouluihin. Tämä on perusteltua koulutuksen saavutettavuuden, alueellisen tasa-arvon ja työvoimakysynnän kannalta. Alueellamme on alitarjonta korkeakoulujen aloituspaikoissa suhteutettuna ylioppilastutkinnon suorittaneisiin. Usea taho on yhtynyt vaateeseen lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja, enää puuttuu hallituksen kanta. Esitys määrärahoista on tuotava eduskuntaan viivytyksettä, jotta aloituspaikkoja voidaan lisätä jo ensi syksylle.

Hallituksen pitää antaa kesäkuun lisätalousarviossa eduskuntaan myös esitykset liikenneinvestointihankkeista sekä koronakriisin Helsingille ja HUS:lle tuomien menetysten kompensaatiosta. Suomen nousu koronakriisistä ja työllisyysasteen nosta pohjoismaiselle tasolle ei onnistu ilman vahvaa metropoli- ja kaupunkipolitiikkaa.

Sari Sarkomaa kansanedustaja (kok.) Helsinki

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut