Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle

Mari Skool

Mari Skool

Risto Matti pähkäilee ajatushautomossa vihreiden uutta ohjelmaa. Nykyinen on tiensä päässä, kun joukkoliikenne on viruslinko, yksityisautoilu on turvallista ja valkoposkihanhet paskovat lasten puistot. Terveyskeskukseen ei ole menemistä, kun hoitajilla on eiliset hanskat eikä pärskesuojaa. Energiapolitiikka on jumissa, kun öljy on lähes ilmaista ja ydinsähkö on tuulivoimaa halvempaa.

*****

YHTEISÖLLISYYS on uusi riski. Monisukupolvinen asuminen maahanmuuttajien keskuudessa on johtanut samanlaisiin lopputuloksiin kuin vanhusten palvelukodeissa. Tauti sakenee sakissa.

*****

HELSINGIN KAUPUNKI tarkkailee Kallion kaupunginosaa, jossa asuu 20358 ihmistä neliökilometrillä. Itsenäisenä kuntana Kallio olisi 55. suurin. Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, HUS:n hoitokapasiteetti on tapissa ja Malmin hautausmaalle on jono. Parasta olisi avata Eiran terassit, joita ei ole.

*****

KUUKAUDEN KULUESSA pankkimme on järjestänyt satoja mökkikauppoja. Mummonmökit myydään nyt ylihinnalla ja perikunnat käärivät käteistä. Toisen riesa on toisen onni. Mökkien valinnassa ei paina vesijohto vaan Telian tolpan läheisyys. Vedenkanto on kuntoilua, mutta toimeentulo etätyöllä edellyttää televerkkoa.

*****

KORONAKRIISIN hoidossa on salainen reservi, johon Risto Matti kuuluu. Suomessa on 11000 lääkintäkoulutuksen saanutta siviilipalvelusmiestä, jotka voidaan komentaa koronasodan etulinjaan karanteeniosastoille. Asiaa on käsitelty valtioneuvoston pandemiatyöryhmässä, mutta se on luokiteltu salaiseksi? Aseettoman palveluksen riskejä ei paljasteta. Reserviläisen riskinä on kaatua sotilaana tai potilaana.

*****

MARI RAITA teki vielä tammikuussa lisätiliä myymällä sirkkojen kasvatusoppaita. Mari innostui ötököistä Kiinan-matkalla, jossa ruokalistalla oli grillattuja lepakoita, keitettyjä käärmeitä, paistettua koiraa ja mädätettyjä munia. Korona tappoi sirkkabisneksen. Nyt antikvariaatit myyvät häkänä Ragni Tennbergin Kotiruoka, keittokirja kotia ja koulua varten –kirjaa vuodelta 1951. Sen hinta on noussut kympistä kahteen kymppiin, kun porukka kokkaa sikana kaalipataa.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu