Lukijalta: | Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia

Maailman terveysjärjestön WHO:n tiedotteen mukaan mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti koronapandemian myötä. Asunnottomuus- ja päihdetyötä toteuttavan Sininauhasäätiön havainnot tukevat näkemystä.

Esimerkiksi jalkautuvissa palveluissa työntekijät ovat havainneet, että akasryhmien ahdistus ja yksinäisyydestä johtuva masennus ovat lisääntyneet. Myös erilaiset harhat ja pelkotilat ovat yleisiä. Nuorten osalta huolta aiheuttavat päihteiden riskikäytön kasvu ja itsestä huolehtimisen haasteet.

Tilanne on pahentunut vuorovaikutusta tukevien toimintojen supistuessa pandemian myötä. Lisäksi peruspalveluiden saatavuuden heikkeneminen, virike- ja työtoimintojen väheneminen ja kielitaidon puute lisäävät psyykkistä kuormitusta vaikeassa tilanteessa.

Mitä pidempään pandemia jatkuu, sitä luultavammin psyykkiset ongelmat yhä lisääntyvät. Siksi on ensiarvoisen tärkeää ylläpitää ja kehittää palveluja, jotka tavoittavat kaikki kohderyhmät. Kotiin vietävää tukea ja etsivää työtä on tehostettava. Vierellä kulkevaa työotetta ja palveluohjausta on tarjottava kaikille tarvitseville. Verkossa ja puhelimessa toteutettavaa tukea tulee yhä kehittää.

Hyvinvointipalveluja toteuttavilla järjestöillä on tärkeä rooli pandemian jälkeisessä ajassa. Nyt ei ole aika leikata resursseja vaan pyrkiä entistä tehokkaammin turvaamaan mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoon suunnattu rahoitus ja palveluiden kehittäminen.

Kimmo Karvonen, toimitusjohtaja

Leena Rusi, kehittämisjohtaja

Sininauhasäätiö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut