Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittaja Kannala Apotti- ja sote-sekoilu jatkuu koronan kulisseissa

Länsiväylä 6.4.2020: Potilastietojärjestelmä Apotti ei vieläkään kelvannut Espoolle – koronakin tuli väliin.

Keski-Uusimaa 23.4.2020: "Tämä on iso pettymys" – Hus manaa Keusoten Apotti-päätöstä.

Näissä jutuissa mediamme kertoivat, kuinka asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttö etenee Husissa, Vantaalla ja Helsingissä, mutta ulkopuolelle jäivät muun muassa Espoo ja Keusote.

Hus ehti jo harmitella tiedotteessaan, että Uudenmaan soten tietojärjestelmät pirstaloituvat. Hus sanoo, että alueen sote-kehittämisen kannalta yhteinen potilastietojärjestelmä olisi ainoa järkevä vaihtoehto.

Apotti laajeni Husissa helmikuussa esimerkiksi Hyvinkään sairaalaan sekä Naistentautien ja synnytysten yksikköön. Apotti on otettu käyttöön myös Husin Peijaksen sairaalassa.

Koronapandemian vuoksi Apotin viimeistä käyttöönottoa Husissa on siirretty toukokuulta lokakuuhun 2020. Helsinki ottaa Apotin käyttöön huhtikuussa 2021, samoin Kerava ja Tuusula.

Husista sanotaan, että lukuisissa eri järjestelmissä sijaitseva potilastieto lisää sekä Husin että alueen kuntien sote-henkilöstön työmäärää ja hankaloittaa sairaanhoitoa. Todennäköisesti myös kulupuoli ottaa takkiin.

Jaan Husin näkemykset, mutta lopputulos ei valitettavasti ole yllätys.

Helsingin Uutiset kertoi uuden potilastietojärjestelmän Apotin käyttöönotosta ja kustannuksista 19.2. Apotti on sosiaali- ja terveystoimen lähihistorian suurimpia hankkeita. Jutun otsikko oli: "Tietojärjestelmä Apotin vuosikulut jopa 20 miljoonaa euroa – Helsingin sote-virastolta puuttuvat tarkat laskelmat"

Paikallinen media on onneksi pitänyt Apotti-sekoilua ja sen tolkuttomia kuluja esillä, vaikka ne valitettavasti tuntuvat jäävän koronan alle. Lasku veronmaksajille on valtava – ja se vain kasvaa, kun yhteistä alustaa ei saatu aikaan.

Koronan varjossa lipuu eteenpäin myös sote-uudistus. Sen saama huomio on enää vain murto-osa siitä, mitä se oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana ilman koronaa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd., sama puolue kuin nykyinen pääministeripuolue), otti asiaan tiukasti kantaa Helsingin Uutisten kolumnissaan. "Koronakriisin haasteiden näkökulmasta on päinvastoin suuri onni, ettei maakuntauudistusta ehditty toteuttaa ja rikkoa operatiivista kriisinhallintaa. Jos viime vaalikauden suuri sote-harjoitus olisi toteutunut sellaisenaan, sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus olisi nyt täysin sekaisin ja kyvytön vastaamaan pandemian haasteisiin, puhumattakaan siitä, miten koronaviruspotilaat olisivat käyttäneet valinnanvapauttaan yksityisille toimijoille ulkoistetuissa sote-palveluissa."

Viljanen ei ole ainut demari kritiikkinsä kanssa. Tulitukea tulee muun muassa Tampereen pormestari Lauri Lylyltä (sd.). Kun politiikka on nyt alkanut palata lähemmäs normaalitilaa ja koronashokki väistyy, on odotettavissa vielä tiukka keskustelu sote- ja maakuntauudistuksesta. Se on kaikkien suurten kaupunkien yhteinen agenda.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.