Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Pertti Nisonen

Marja-Leena Rinkineva

Maaliskuun puolivälissä Helsingin kadut tyhjenivät, kaikki pysyivät kotona - oli tärkeää hillitä koronaviruksen leviämistä. Pandemia pysäytti talouden kuin seinään ja jätti monet yrittäjät pulaan. Helsingin palvelu- ja matkailuvaltaisen elinkeinorakenteen vuoksi, epidemian vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin. Myös helsinkiläiset yksinyrittäjät ovat ottaneet osumaa koronakriisissä. Yksinyrittäjiä on Helsingissä yli 30 000, mikä on ylivertainen määrä muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna. Näistä suuri osa toimii hyvinvointialoilla, autoilijoina sekä erikoiskaupassa, ja näihin aloihin asiakaskato iski ensimmäiseksi.

Kun terveyskriisi on ainakin toistaiseksi saatu hyvin hallintaan, on fokus siirtynyt talouteen ja Helsingin elinvoimaisuuteen – miten palautetaan kuluttajien luottamus ja miten helsinkiläiset yritykset ja yrittäjät nousevat kriisistä.

Valtion tuet yritystoiminnalle ovat olleet ja ovat välttämättömiä. Keskustelu tuen suuruudesta ja oikea-aikaisuudesta jatkuu. Kuntien jakama valtion myöntämä yksinyrittäjien tuki on kuitenkin osoittautunut tarpeelliseksi monelle kassakriisin keskellä kampailevalle yksinyrittäjälle. Vaikka tuki on vain 2 000 euroa, on se tuonut monelle edes pientä helpotusta. Helsingissä tukea on tähän mennessä hakenut jo yli 6 000 yksinyrittäjää ja rahaa on jaettu noin 8 miljoonaa euroa. Rahallisten tukien lisäksi meidän on varmistettava, että yrittäjä saa kaiken mahdollisen neuvonnan kriisissä. Helsingin kaupungilla NewCo Helsingin kokeneet yritysneuvojat antavat maksutonta neuvontaa yrittäjille koronatilanteesta selviämiseksi.

Melkein kolme kuukautta on kulunut poikkeustilaan asettamisesta ja olemme jo päässeet purkamaan rajoituksia. Elämä on palaamassa Helsingin kaduille. Ravintolat ja kahvilat voivat taas olla auki vaikean kevään jälkeen ja odottavat innokkaasti asiakkaitaan. Nämä ja muutkin palveluita meille kaupunkilaisille tarjoavat yrittäjät suunnittelevat toimintansa rajoitukset ja suositukset huomioon ottaen niin, että asiakkaan turvallisuus saadaan varmistettua. Yrittäjiltä odotetaan nyt ennennäkemätöntä sinnikkyyttä ja luovuutta. Ja meiltä kaikilta uskoa tulevaisuuteen.

Kuinka elinvoimaisuuden käy, riippuu paitsi omasta kulutuksestamme, myös luonnollisesti paljon globaalin talouden kehityksestä. Globaalin pandemian leviämistä emme voi pysäyttää ja sen taloudellisia vaikutuksia emme voi ennustaa. Voimme kuitenkin päättää mitä teemme omassa kaupungissamme.

Kirjoittaja on Helsingin elinkeinojohtaja.

Yrittäjiltä odotetaan nyt ennennäkemätöntä sinnikkyyttä .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.