Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen

Maaliskuun puolivälissä Helsingin kadut tyhjenivät, kaikki pysyivät kotona - oli tärkeää hillitä koronaviruksen leviämistä. Pandemia pysäytti talouden kuin seinään ja jätti monet yrittäjät pulaan. Helsingin palvelu- ja matkailuvaltaisen elinkeinorakenteen vuoksi, epidemian vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin. Myös helsinkiläiset yksinyrittäjät ovat ottaneet osumaa koronakriisissä. Yksinyrittäjiä on Helsingissä yli 30 000, mikä on ylivertainen määrä muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna. Näistä suuri osa toimii hyvinvointialoilla, autoilijoina sekä erikoiskaupassa, ja näihin aloihin asiakaskato iski ensimmäiseksi.

Kun terveyskriisi on ainakin toistaiseksi saatu hyvin hallintaan, on fokus siirtynyt talouteen ja Helsingin elinvoimaisuuteen – miten palautetaan kuluttajien luottamus ja miten helsinkiläiset yritykset ja yrittäjät nousevat kriisistä.

Valtion tuet yritystoiminnalle ovat olleet ja ovat välttämättömiä. Keskustelu tuen suuruudesta ja oikea-aikaisuudesta jatkuu. Kuntien jakama valtion myöntämä yksinyrittäjien tuki on kuitenkin osoittautunut tarpeelliseksi monelle kassakriisin keskellä kampailevalle yksinyrittäjälle. Vaikka tuki on vain 2 000 euroa, on se tuonut monelle edes pientä helpotusta. Helsingissä tukea on tähän mennessä hakenut jo yli 6 000 yksinyrittäjää ja rahaa on jaettu noin 8 miljoonaa euroa. Rahallisten tukien lisäksi meidän on varmistettava, että yrittäjä saa kaiken mahdollisen neuvonnan kriisissä. Helsingin kaupungilla NewCo Helsingin kokeneet yritysneuvojat antavat maksutonta neuvontaa yrittäjille koronatilanteesta selviämiseksi.

Melkein kolme kuukautta on kulunut poikkeustilaan asettamisesta ja olemme jo päässeet purkamaan rajoituksia. Elämä on palaamassa Helsingin kaduille. Ravintolat ja kahvilat voivat taas olla auki vaikean kevään jälkeen ja odottavat innokkaasti asiakkaitaan. Nämä ja muutkin palveluita meille kaupunkilaisille tarjoavat yrittäjät suunnittelevat toimintansa rajoitukset ja suositukset huomioon ottaen niin, että asiakkaan turvallisuus saadaan varmistettua. Yrittäjiltä odotetaan nyt ennennäkemätöntä sinnikkyyttä ja luovuutta. Ja meiltä kaikilta uskoa tulevaisuuteen.

Kuinka elinvoimaisuuden käy, riippuu paitsi omasta kulutuksestamme, myös luonnollisesti paljon globaalin talouden kehityksestä. Globaalin pandemian leviämistä emme voi pysäyttää ja sen taloudellisia vaikutuksia emme voi ennustaa. Voimme kuitenkin päättää mitä teemme omassa kaupungissamme.

Kirjoittaja on Helsingin elinkeinojohtaja.

Yrittäjiltä odotetaan nyt ennennäkemätöntä sinnikkyyttä .