Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Liikemies Peter Vesterbackan johtama yksityinen Finest Bay Area -hanke merenalaisen junayhteyden saamiseksi Helsingistä Tallinnaan elää mielenkiintoisia päiviä, kun tunnelin tulevat reittivaihtoehdot nousevat ensi tiistaina Uudenmaan maakuntavaltuuston käsittelyyn.

Jos hanke joskus toteutuisi, yhdistäisi se Suomen rautatiet Baltiaan ja Keski-Eurooppaan ja olisi maailman pisin meren alla kulkeva rautatietunneli. Hintalappu noususi noin 15 miljardiin euroon.

Helsingin ja Espoon välillä on pystyssä mehevä kiista siitä, mikä on osuvin linjaus Helsingin ja Tallinnan välille rakennettavan rautatietunnelin parhaasta mahdollisesta reitistä.

Helsingillä on asiasta oma, tiukka näkemyksensä, mutta osa tunnelihankkeeseen uskovista on toista mieltä. FBAD:n nokkamiehet syyttävät Helsinkiä tunnelihankkeen osalta omapäisestä käytöksestä.

Maakuntavaltuuston helsinkiläinen puheenjohtaja Mari Holopainen (vihr.) kiistää nämä väitteet. Hänen mukaansa päätöksenteko on demokraattista, eikä Helsingillä ole ollut enemmistöä päätöksenteossa. Maakuntavaltuustossa on kaikkiaan 80 jäsentä, joista 26 on Helsingistä.

Vesterbackan visio- ja kunnianhimotaso ovat suomalaisille vieraita. Mies on itsekin todennut, että kun asettaa riman pilviin, niin silloin toteuma voi olla maailmankin mittaluokassa merkittävää tasoa. Näin hän toimii myös tunnelin suhteen.

Rahoitus tunnelihankkeelle on tarkoitus kerätä kokonaan yksityisistä lähteistä. Aikataulu Tallinna-tunnelin valmistumiselle on asetettu vuoden 2025 alkuun. Nämä molemmat ovat siis FBAD:n asettamia omia tavoitteita. Jokainen voi nähdä niiden valtavan haasteen ja kunnianhimon, mikä toisaalta on myös arvostettavaa ja toisaalta utopiaa.

Tallinna-tunneli edistäisi lukuisia asioita, eikä vähiten taloutta ja työllisyyttä. Tunnelin rakentaminen olisi Suomelle kokonaisvaltaisesti hyväksi ja harva sitä sinällään vastustaa.

Suomalaisille vieras kunnianhimo ja osin hyvin utopistiset tavoitteet yhdistettynä julkiseen kitkaan milloin kaupunkien, maakunnan tai muun tahon kanssa ovat tylsyttäneet sinällään kannatettavan hankkeen menestysmahdollisuuksia. Nyt voisi olla vielä mahdollisuus vaihtaa taktiikkaa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.