Kolumni | Korona tulee korvista

Maatamme sodan jälkeen vakavimmin kohdannut kriisi alkoi keväällä. Jokseenkin nopeasti sen jälkeen kun tilanteen vakavuus selvisi maamme hallitukselle, alkoi ennennäkemätön yhteiskunnan muutos eri elämän alueille. Etätyöt ja -opetus tulivat suomalaisille tutuiksi. Suomi ei kuitenkaan sulkeutunut koko aikana niin kuin monet maat, joissa oli auki vain kaupat ja apteekit. Nyt pahin terveyskriisi on tältä erää helpottamassa toivottavasti, mutta taloudellista kriisiä vasta aletaan elämään.

Yhteiskuntaa avataan nyt kesäksi ja silloin meidän jokaisen vastuu kasvaa huimasti. Etäisyys toisiin ihmisiin, käsihygienia, yskimishygienia sekä kasvomaskit erityisesti silloin, kun turvavälejä ei voi pitää, ovat tärkeitä. Oireisena ei tule olla liikkeellä ja testiin on hakeuduttava herkästi. Viruksen pirullisuus piilee juuri siinä, että ihminen alkaa olla tartuttava jo ennen kuin itse oireilee. Toivon, ettemme ajaudu epidemiassa uudelleen ongelmiin emmekä varsinkaan Ruotsin tielle.

Hyvä epidemian hoito on myös parasta talouspolitiikkaa, sillä mikään tuki ei korvaa normaalia liiketoimintaa, joka puolestaan kerryttää verotuloja ja työllistää. Helsingin talous kärsii tänä vuonna noin puoli miljardia euroa riippuen siitä, miten valtio kompensoi verotulojen menetyksiä. Lienee kuitenkin selvää, että niin valtiolla kuin Helsingissä on edessä jakovarattomat vuodet. Hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkot ja peruspalvelut on kuitenkin säilytettävä. On myös kyettävä priorisoimaan. Kaupungin on katsottava, onko sillä toimintaa, joista voidaan luopua ja jotka eivät ole ydintehtäviä? Onko Helsingin kasvu ja muuttoliike sellaista, joka tukee Helsingin taloudellista menestystä ja eheää kaupunkia? Ainakaan varaa ei ole minkäänlaiseen puuhasteluun esimerkiksi ammattinimikkeiden sukupuolineutralisoinnin kanssa. Ja tosiasia on myös se, ettei Helsingillä ole jatkossa varaa toimia koko maailman sosiaali- ja terveysasemana vaan kaikki vähenevät resurssit on suunnattava omille kaupunkilaisille.

Vaikka korona tulee jo korvista, jaksetaan ehkäistä viruksen leviäminen. Tarvitsemme jokaista kaupunkilaista kriisin selättämiseen. Muistetaan siis tolkku Stadissa!

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut