Kolumni: Keskeltä katsoen

Antti Kaikkonen, keskustan puolustusministeri. VNK

Antti Kaikkonen

Edustamani kansanliike keskusta on viime viikkoina ollut myrskyn silmässä. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti jättävänsä valtiovarainministerin salkun. Päätös oli varmasti raskas, mutta siinä tilanteessa ymmärrettävä. On myös hyvä, että Katri ilmoitti omat aikeensa keskustan puheenjohtajuuden jatkon suhteen selkeästi. Se vähentää spekulointia, jota ilma on muutoinkin ollut sakeana.

Itse olen ilmoittanut, että en tavoittele puolueen puheenjohtajuutta. Jos kaikki menee kuten kovasti toivomme, meille on tulossa vauva vain joitakin viikkoja ennen syksyn puoluekokousta. Pienokainen menee etusijalle.

Muutoinkin näkisin niin, että nyt olisi tärkeintä rauhoittaa keskustan tilannetta ja keskustelua puolueen ympärillä. Pata on porissut nyt turhankin kovalla liekillä.

En osaa sanoa, onko olemassa kuinka kova tarve kisaan keskustan puheenjohtajuudesta. Sen arviointi on keskustan kenttäväen tehtävä, ei minun. Jos eri tehtävistä puoluejohdossa tullaan kisailemaan, on sen luonteva aika mielestäni vasta lähempänä syyskuun puoluekokousta.

Oli hyvä ratkaisu siirtää kokenut Matti Vanhanen puhemiehen paikalta valtiovarainministeriksi ja hallituksen viisikkoon. Samoin olen varma, että eduskunta saa Anu Vehviläisestä hyvän puhemiehen.

Keskusta on rosoinen ja elämänmakuinen kansanliike. Aika usein sattuu ja tapahtuu. Kannattajakunta on monipuolinen, opiskelijasta eläkeläisiin, työväestä pienyrittäjiin. Juuret ovat maalla, mutta tänä päivänä keskusta vaikuttaa myös taajamissa ja kaupungeissa.

Jos keskusta aikoo pärjätä jatkossa, sen pitää rakentaa oikeudenmukaista yhteiskuntaa. Ja pitää osata olla tavallisen suomalaisen, luonnon, perheiden, arjen asialla.

Itse uskon, että poliittisen keskikentän puolueelle on tarvetta tulevaisuudessakin. Parempi rakentaa, kuin repiä. Yhden tai kahden asian liikkeillä on kannattajansa, mutta rakennetaanko niillä hyvää yhteiskuntaa? Sitä voi jokainen miettiä. Valinta on vapaa.

Maa on edelleen poikkeusoloissa. Vaikka kohti normaalimpaa mennään, koronakriisi ei ole vielä ohi. Siitä seuraavat taloudelliset ja inhimilliset haasteet meille suomalaisille ovat mittavat.

Lähiajat on syytä käyttää isänmaan asioiden hyvään hoitoon parhaan taitomme mukaan.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut