Päätoimittaja Kannala Helsingin pormestariston riidat ovat selviö, mutta jakolinjoja on puolueiden sisälläkin

Kun Helsinki otti käyttöön pormestarimallin, valtuuston painoarvon johtamisessa piti vahvistua. Näin ei ole käynyt, väitti vasemmistoliiton valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustaja Veronika Honkasalo (HU 11.11.2019).

Honkasalon mielestä valta on päinvastoin keskittynyt, mikä on johtanut siihen, että asiat tuodaan paikoitellen valmiina päätettäviksi – niin valmiina, ettei niistä enää oikein saisi keskustella.

Honksasalosta tämä näkyy kaupunginhallituksessa, joka oli ennen keskustelevampi. Osa asioista on päätetty etukäteen "jossain muualla". "Jossain muualla" on Honkasalon mukaan usein trio, joka muodostuu kolmen suurimman puolueen eli kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n pormestareista.

Viime syksyn ja tämän vuoden aikana pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on jo useamman kerran ottanut julkisesti yhteen vihreiden ja demareiden apulaispormestareiden kanssa. Helsingin politiikassa riittää jännitteitä. Asiaa on aivan viime viikkoina ruodittu näkyvästi myös median toimesta.

Taustalla on jakolinja, jossa vihreät ja demarit ovat useissa kaupunkipoliittisesti merkittävissä asioissa löytäneet yhteisen kannan ja suurin puolue kokoomus on jäänyt nuolemaan näppejään.

Tuoreessa Helsingin tarkastuslautakunnan vuoden 2019 arviointikertomuksessa katsotaan, että apulaispormestarien roolia tulee selkeyttää ja kansliapäälliköstä luoda vastavoima pormestarille. Myös vallan keskittyminen pormestarille ja ohijohtaminen nähdään haasteellisina.

On hyvä huomata, että tarkastuslautakunnan puheenjohtaja on vasemmistoliiton valtuutettu Dan Koivulaakso. Edellä mainittu Honkasalon "jossain muualla" -käytäntö kolahtaa eniten Helsingin neljänneksi suurimpaan puolueeseen, joka on juurikin vasemmistoliitto, jolla ei pormestaria ole. Puolueella on siis myös oma poliittinen ja katkera syynsä kritisoida pormestarimallia.

Apulaispormestareiden Anni Sinnemäen (vihr.) ja Nasima Razmyarin (sd.) välejä pormestari Vapaavuoreen on kuvattu hyytävän kylmiksi. Tuorein julkinen riita koski MAL-sopimuksen neuvottelua sekä uutta mahdollista arkkitehtuuri- ja design­museota. Vain pari viikkoa tätä ennen riideltiin Lapinlahden tiimoilta.

Tilanne on monimutkainen. Muun muassa Lapinlahden ja keskustatunnelin kohdalla kokoomus jäi ilman demareiden tukea, jonka avulla hankkeet olisivat edenneet. Toki Lapinlahden osalta kokoomus odotti tukea enemmän jopa vihreiltä.

Demariryhmä on kokoomukselle ja Vapaavuorelle haastava kumppani, koska ryhmän voimanaisten kannat eivät aina mene keskenäänkään yksiin. Eveliina Heinäluoma olisi ollut valmis viemään keskustatunnelia eteenpäin, mutta vastusti voimakkaasti Lapinlahti-hanketta. Sen sijaan Razmyar olisi ollut valmis Lapinlahden osalta etenemään kokoomuksen kannattaman mallin mukaan, mutta samaan aikaan mielessä kolkuttivat muut erimielisyydet Vapaavuoren kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut