Kolumni: Koronakevään opetukset

Pia Pakarinen on kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari (kok.). Johanna Erjonsalo

Pia Pakarinen

Helsinkiläisten lasten ja nuorten koulutie kulki keväällä poikkeuksellisia reittejä: nopea siirtyminen etäopetukseen, pikainen paluu pulpettien ääreen ja sitten kesälomalle. Vaikka ripeyttä ja joustavuutta vaadittiin niin koululaisilta, vanhemmilta kuin opettajiltakin, sujui kaikki pääosin hyvin. Helpottavaa oli myös, että pelätyt koronatartunnat eivät kääntyneet nousuun, vaikka lähiopetukseen palattiin poikkeusjärjestelyin.

Nyt kun koululaiset ja opettajat viettävät ansaittua lomaa, on arvioitava, mitä keväästä voidaan ottaa opiksi. Helsinki on selvittänyt kokemuksia peruskoulun etäopetuksesta kyselyllä vanhemmille. Lähes 80 % vastaajista kertoi opiskelun sujuneen hyvin, kun taas 12 % vastaajista oli eri mieltä. Lähes 70 prosenttia vanhemmista kertoi auttaneensa lastaan päivittäin etäopiskelussa. Mitä pienemmästä koululaisesta on ollut kyse, sitä enemmän vanhempien apua on tarvittu. Kolmannes vastaajista koki lapsen etäkoulunkäynnin tukemisen muiden töiden ohella mahdottomaksi. Etäkoulusta nähtiin silti olevan myös hyötyä: lähes puolet vanhemmista myös koki etäkouluajan lähentäneen suhdetta omaan lapseen.

Myös Helsingin nuorisoneuvoston tekemän kyselyn tulokset osoittavat, että lähes kaikilla vastaajilla oli jonkinlaisia haasteita tai suoranaisia vaikeuksia etäopinnoissaan. Erilaisten sähköisten alustojen runsaus, vaihtelevat työmäärät ja vaikeus opettajan tavoittamisessa nousivat esille nuorten kokemuksissa. Monet kokivat etäkoulun vaativaksi ja esimerkiksi vuorokausirytmin säilyttäminen tuotti vaikeuksia.

Pohdittavaa ja kehitettävää siis riittää, sillä saatamme joutua vielä uudemmankin kerran turvautumaan etäopintoihin. Keskeistä on varmistaa, ettei yksikään lapsi putoa kelkasta. Erityistä tukea tarvitseville on tarjottava myös jatkossa lähiopintoja etäopintojen sijaan. Heti koulujen alettua täytyy myös selvittää, millaista apua ja tukea oppilaat tarvitsevat.

Poikkeusoloista huolimatta Helsinki tarjoaa tänäkin kesänä lounaan kaikille alle 16-vuotiaille leikkipuistoissa, joskin poikkeusjärjestelyin. Olen itse kauhanvarressa 11 puistossa perinteisellä leikkipuistoturneellani. Tulehan nykäisemään hihasta ja kertomaan omat kokemukset poikkeusajasta!

Kirjoittaja on apulaispormestari (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.