Päätoimittaja Kannala Joukkoväkivaltaan on puututtava viimeistään nyt

Poliisin esitutkinta Hietaniemen rannan juhannusyön tapahtumista on edennyt. Lauantaina suoritettujen kuulustelujen ja tutkinnan valossa teko vaikuttaisi päihtyneiden nuorten päähänpistolta (tieto 22.6. klo 10).

Tapahtumat eivät poliisin mukaan vaikuttaisi olleen suunnitelmallisia tai liittyneen ajankohtaiseen Black Lives Matter -teemaan, vaikka silminnäkijähavaintojen mukaan paikan päällä huudettiin Black Lives Matter -henkisiä huutoja.

Aika näyttää, onko tulkinta oikea. Fakta kuitenkin on, että nuorisojoukko piiritti poliisipartion, vastusti virkavaltaa ja kohdisti heihin väkivaltaa. Teko on yksiselitteisesti tuomittava ja Suomessa vielä harvinainen, mutta ei ensimmäinen.

Suuri ja aiheellinen huoli kuitenkin on, että suurten ihmisjoukkojen harjoittama väkivalta on Suomessa ja pääkaupunkiseudulla selvästi yleistyvä ilmiö. Se on tukahdutettava alkuunsa, ennen kuin ajaudutaan yhä lähemmäs Ruotsin turvallisuustilannetta.

Kivikossa kehkeytyi juhannusviikolla maanantain ja tiistain välisenä yönä useiden henkilöiden välinen tappelu, jonka yhteydessä puukotettiin kahta 2000-luvun alussa syntynyttä nuorta miestä. Tapahtumapaikalla oli paljon nuoria, joista osa oli haluttomia kertomaan tapahtumista poliisille.

Kesäkuun alussa poliisi joutui puuttumaan illalla kaksi kertaa saman nuorisoporukan joukkotappeluun. Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla, jossa poliisi keskeytti nuorten rähinöinnin. Osa nuorista suuntasi Malmilta Pasilan asemalle, jossa poliisi puuttui jälleen häiriökäyttäytymiseen hajottamalla nuoret eri suuntiin.

Kaikki tämä, ja paljon muutakin, siis vain kolmen viikon sisään.

Suomi on aina ollut tunnettu turvallisuudestaan ja on yhä. Viime aikojen tapahtumat kuitenkin kertovat karua kieltä siitä, mitä yhteiskunnassamme keskellä arkea tapahtuu. Ne jotka seuraavat Ruotsin lähiöiden tapahtumia, ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että sama pitää Suomessa välttää.

Keinoja ongelmien kitkemiseen on olemassa – niitä vain täytyy uskaltaa käyttää. Nyt näyttää siltä, että uskallusta puuttuu. Vanhempien, kaupunkien sosiaaliviranomaisten, koulujen ja poliisin olisi nyt korkea aika panna yhdessä toimeksi.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut