Päätoimittaja Kannala: Hyvää työtä tekevä Helsingin kotihoito on ison haasteen edessä

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Helsingin kaupungin kotihoito on usein esillä mediassa. Säännöllisin väliajoin esiin nousee riipiviä kertomuksia siitä, kuinka vanhuksia on jätetty heitteille tai kiireinen hoitaja on tehnyt jonkin virheen.

Paljon on puhuttu myös kotihoidon pysäköinnistä. Syyskuussa 2019 kerroimme, että kaupunki ei kykene helpottamaan kotihoitajien pysäköintiongelmaa. Kotihoidolle ei ole perusteltua merkitä erikseen pysäköintipaikkoja, koska niiden tarve vaihtelee tilanteen mukaan.

Myöskään tuulilasiin asetettavalla kyltillä ongelmaa ei voi ratkaista, sillä laki ei tunne kotihoidon vapaata pysäköintioikeutta.

Viranomaisena toimivan pysäköinninvalvonnan on kohdeltava kaikkia yhdenvertaisesti eikä virheellistä pysäköintiä voi jättää huomiotta.

Varsinkin kantakaupungissa kotihoitajien työajasta kuluu iso osa parkkipaikkojen etsimiseen. Jos taas asiakaskäynti venyy, seurauksena voi olla pysäköintisakko.

Onneksi tämä ongelma on osin helpottanut, kun kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköinti helpottui 1.6.2020 lukien uuden tieliikennelain muutoksen myötä.

Kaiken tämän keskustelun alle on jäänyt se valtavan hyvä ja laaja työ, jota Helsingin kotihoito tekee päivästä toiseen ja kellon ympäri.

Palvelukirjo on monipuolinen ja kaupunki tuottaa valtaosan palveluista itse. Kotihoidon asiakasmäärä oli viime vuonna 8188 asiakasta kuukaudessa. Kotikäyntejä ja hoitoasiointeja tehtiin viime vuonna liki kolme miljoonaa, tarkalleen ottaen 2 913 066 kappaletta.

Suurin osa asiakkaista ja heidän omaisistaan (98 prosenttia) on saamaansa palveluun tyytyväisiä. Epäkohdat kuuluukin nostaa esiin, mutta ne pitää myös osata panna mittakaavaan. Isossa kuvassa Helsingin kotihoito tekee erinomaista työtä, josta pitäisi muistaa kiittää paljon nykyistä useammin.

Palveluista perittävät maksut kattavat kotihoidon kuluista vain 12 prosenttia. Yhteiskunnan verovaroin rahoittama osuus on siis valtava. Tämäkin seikka usein unohtuu, kun palvelun laatua moititaan tai saatavuutta kritisoidaan.

Yhtälö on tulevaisuudessa yhtä vaikeampi. Helsingissä on nyt hieman alle 50 000 yli 75-vuotiasta asukasta. Vuoteen 2030 mennessä tuo määrä liki kaksinkertaistuu. Palveluiden kysyntä siis kasvaa, mutta työvoiman tarjonta ei. Päinvastoin, eläköitymisvauhdin kiihtyessä yhtälö on yhä monimutkaisempi – uskottavia ratkaisumalleja on tarpeen rakentaa nopeasti lisää.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 4. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 5. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 6. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"
 7. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 8. Päätoimittaja Kannala: Helsingin johtamiskohu on taistelua ensi kevään vaalivoitosta, mutta kumman taktiikka lopulta toimii?
 9. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 10. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 11. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 12. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 15. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 3. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 8. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 9. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 12. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 13. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 15. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.