Kolumni Helsinki tarvitsee työllisyysasioista vastaavan apulaispormestarin

Työllisyyteen panostaminen on koronakriisin jäljiltä entistä tärkeämmässä roolissa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Työllisyyden edistämiseen tuleekin tarttua vahvalla otteella sekä valtakunnallisella tasolla eduskunnassa, että paikallisesti kunnissa.

Koronakriisi kohdistaa Helsingin talouteen erityisen ison iskun. Uusimpien tietojen mukaan koronakriisi on tuplannut työttömien määrän Helsingissä. Tällä hetkellä työtön on joka viides. Nuorten kohdalla tilanne on vieläkin murheellisempi. Alle 30-vuotiaiden työttömien määrä on kasvanut noin 200 prosenttia vuoden takaisesta.

Jos emme herää ajoissa tähän tikittävään aikapommiin, tulevat vaikutukset ihmisten jaksamiseen ja toimeentuloon pitkittymään entisestään. Myös kaupungin talous kärsii merkittävästi työttömyyden seurauksista ja pahimmillaan tilanne vie meidät palvelujen heikennyksien tielle. Koronakriisin seurauksena Helsingin kaupunkiin kohdistuvien talousvaikutusten on arvioitu olevan tässä vaiheessa alustavasti noin 500–600 miljoonaa euroa. Onkin kaikkien helsinkiläisten etu, että suuntaamme nyt huomion työllisyysasteen nostamiseen ja tuemme työttömäksi jääneitä helsinkiläisiä.

Marinin hallitus on antanut eduskunnalle esityksen työllisyyden edistämisen kuntakokeilujen toteuttamisesta. Kokeilussa kunnille annetaan vastuu julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisestä. Tarkoituksena on vahvistaa työllisyyttä ja tukea heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Kunnat voivat muokata palvelun itselleen sopivalla tavalla.

Mallia kannattaa ottaa myös Tanskasta, jossa työttömien palveluihin suunnataan avokätisesti resursseja. Tanskassa jokainen työtön tavataan heti työttömyyden alussa. Usein paikalla on sekä työttömyyskassan että Suomen te-toimistoa vastaavan Jobcenterin edustaja. Haastattelussa käydään tarkasti läpi työttömän velvollisuudet ja samalla suunnitellaan tulevaa. Vuoropuhelu on säännöllistä ja työttömiä tavataan usein.

Työllisyysasioiden edistämiseen tulisi Helsingissä saada enemmän pontta. Siksi työllisyyden edistäminen tulisi antaa oman työllisyysasioista vastaavan apulaispormestarin tehtäväksi, jolloin valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Nyt on tärkeä antaa työttömyyden kanssa painiville toivoa ja löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen.

Mallia kannattaa ottaa myös Tanskasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut