Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Läheltä piti -tilanteita rannoilla

Kun lämpimät ilmat alkoivat, ei kestänyt kauan kun sinilevää alkoi ilmestyä Helsingin uimarannoille. Helsingissä on rantoja Vantaanjoen varrella sekä meressä, mutta ei yhtään virallista uimarantaa, joka olisi täysin välttynyt leviltä enää viime vuosina. Usein leväpuuro on vallannut rannat varsinkin loppukesästä.

Jakomäen hiekkakuopilla uidaan epävirallisesti, eikä toimituksella ei ole tietoa, onko sinilevää siellä koskaan tavattu, sen sijaan alue muistuttaa usein noin muutoin kaatopaikkaa. Suunnitelmia Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitsevan alueen virallisesta virkistyskäytöstä on tehty ja kaupunkien olisikin ne hyvä saada pikaisesti toteutukseen, jotta esimerkiksi jätehuolto pelaisi paremmin.

Etenkin Koillis- ja Pohjois-Helsingistä kesäisiä uimakeitaita puuttuu. Siksi Malmin maauimalasuunnitelma (HU 9.–10.5.) on monessa perheessä otettu ilolla vastaan. Maauimaloita ei Helsingissä ole rakennettu kymmeniin vuosiin, joten varmasti moni odottaa, että suunnitelma lähtee etenemään. Vastustustakaan ei liene tälle liikuntahankkeelle luvassa toisin kuin esimerkiksi Pirkkolassa, sillä Malmin uimahallin laajennus nielaisee vain parkkipaikkaa.

Lämpimään kesään ovat valitettavasti tänäkin vuonna liittyneet hukkumiskuolemat. Helsingissä on menehtynyt hukkumalla jo useita ihmisiä. Kaupunki muistutti viime perjantaina tiedotteella varovaisuudesta uidessa. Uimarannoilla on tapahtunut kesällä lukuisia läheltä piti -tilanteita, joissa uimavalvoja on onnistunut viime hetkillä pelastamaan ihmisen, jopa pinnan alta.

Kaupungin mukaan uimataidottomuus on kasvussa ja lisäksi pieniäkin lapsia jätetään aivan liian herkästi valvomatta. Rantapelastajat tekevät parhaansa, mutta on selvää, että täpötäydellä rannalla he eivät voi nähdä jokaista tilannetta. Kaupunki muistutti liikuntajohtajansa suulla, että jokainen on rannalla vastuussa omasta turvallisuudestaan ja lapsia tulee valvoa aina käsivarren mitan päässä.

Kaisa Paastela, toimituspäällikkö, Helsingin Uutiset