Päätoimittaja Kannala: Helsingin johtamiskohu on taistelua ensi kevään vaalivoitosta, mutta kumman taktiikka lopulta toimii?

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Helsingin johtamiseen ja pormestariston väleihin liittyvä kohu on mitä suurimmissa määrin poliittista vääntöä, joka pohjautuu ensi kevään vaaleihin. Kisa pääkaupungin suurimman puolueen paikasta on kova, ja vihreät haluaa sen itselleen. Sdp:n ja vasemmistoliiton tukemana.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) intohimo ja tuloshakuisuus sekä niiden seurauksena esiin nouseva kärsimättömyys ja turhautuminen tarjoavat väylän kokoomuksen ja pormestarin aseman horjuttamiseen. Eivätkä poliittiset kilpailijat jätä tätä käyttämättä.

Apulaispormestarien ja nimettöminä kommentoivien kaupungin virkamiesten kritiikkiä julkaistiin kesäkuun lopulla ensin Helsingin Sanomissa. Yhtenä seikkana keskustelun taustalla on kesäkuun alussa julkaistu kaupungin tarkastuslautakunnan selvitys kaupungin johtamiseen liittyneistä ongelmista.

Viime viikon keskiviikkona Ylen A-studion haastattelussa osa kaupungin apulaispormestareista moitti Vapaavuorta epäasiallisesta ja huonosta käytöksestä. Toki joukkoon mahtui myös kehuja.

Kohun tausta liittyy kolmeen ydinasiaan: ensi kevään vaaleihin, muutosvastarintaan ja kaupungin suurimman puolueen kokemiin poliittisiin tappioihin, muun muassa keskustatunnelin ja Lapinlahden suhteen.

Kokoomus ei ole tällä vaalikaudella saanut läpi itselleen tärkeitä isoja asioita, koska vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat löytäneet toisistaan riittävän määrän liittolaisuutta. Osin jo sovittuja ja päätettyjä asioita on myös kesken prosessin käännetty toiseen asentoon, mikä kuohuttaa kokoomusta ja Vapaavuorta entisestään.

Kaupungin henkilöstöstä löytyy paljon Vapaavuoreen tyytyväistä väkeä, mutta toisella puolella ovat hitaaseen byrokratiaan tottuneet virkamiehet, joiden muutosvastarinta toimii nyt hyvänä polttoaineena vihreiden, sdp:n ja vasemmistoliiton poliittiselle kritiikille, jonka tavoitteena on sysätä kokoomus sivuun kaupungin suurimman puolueen paikalta ensi kevään vaaleissa.

Vaikka kokoomus voittaisi ensi kevään vaalit, on sen yhä tärkeämpää löytää itselleen riittävän suuri liittolainen. Nyt noussut kohu liittää vihreät, demarit ja vasemmistoliiton vain tiiviimmin yhteen, mikä on kokoomuksen kannalta myrkkyä – puolueen on yhä vaikeampaa saada itselleen tärkeitä asioita läpi Helsingissä.

Ensi kevät näyttää, toimiiko vihervasemmiston taktiikka ja suurimman puolueen paikka vaihtuu. Jos näin käy, on se samalla myös osoitus siitä, että kokoomus teki tällä vaalikaudella taktisen virheen, kun antoi riitojen nousta esiin, eikä niellyt tappioitaan hiljaisuudessa.

Vajaa vuosi on kuitenkin politiikassa pitkä aika. Hyvin voi käydä myös niin, että viime viikon A-studiossa vakuuttavasti esiintynyt Vapaavuori kääntää kohun edukseen ja pormestarin mandaatti on jatkossa yhä vahvempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut