Päätoimittaja Kannala: Helsingin johtamiskohu on taistelua ensi kevään vaalivoitosta, mutta kumman taktiikka lopulta toimii?

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Helsingin johtamiseen ja pormestariston väleihin liittyvä kohu on mitä suurimmissa määrin poliittista vääntöä, joka pohjautuu ensi kevään vaaleihin. Kisa pääkaupungin suurimman puolueen paikasta on kova, ja vihreät haluaa sen itselleen. Sdp:n ja vasemmistoliiton tukemana.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) intohimo ja tuloshakuisuus sekä niiden seurauksena esiin nouseva kärsimättömyys ja turhautuminen tarjoavat väylän kokoomuksen ja pormestarin aseman horjuttamiseen. Eivätkä poliittiset kilpailijat jätä tätä käyttämättä.

Apulaispormestarien ja nimettöminä kommentoivien kaupungin virkamiesten kritiikkiä julkaistiin kesäkuun lopulla ensin Helsingin Sanomissa. Yhtenä seikkana keskustelun taustalla on kesäkuun alussa julkaistu kaupungin tarkastuslautakunnan selvitys kaupungin johtamiseen liittyneistä ongelmista.

Viime viikon keskiviikkona Ylen A-studion haastattelussa osa kaupungin apulaispormestareista moitti Vapaavuorta epäasiallisesta ja huonosta käytöksestä. Toki joukkoon mahtui myös kehuja.

Kohun tausta liittyy kolmeen ydinasiaan: ensi kevään vaaleihin, muutosvastarintaan ja kaupungin suurimman puolueen kokemiin poliittisiin tappioihin, muun muassa keskustatunnelin ja Lapinlahden suhteen.

Kokoomus ei ole tällä vaalikaudella saanut läpi itselleen tärkeitä isoja asioita, koska vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat löytäneet toisistaan riittävän määrän liittolaisuutta. Osin jo sovittuja ja päätettyjä asioita on myös kesken prosessin käännetty toiseen asentoon, mikä kuohuttaa kokoomusta ja Vapaavuorta entisestään.

Kaupungin henkilöstöstä löytyy paljon Vapaavuoreen tyytyväistä väkeä, mutta toisella puolella ovat hitaaseen byrokratiaan tottuneet virkamiehet, joiden muutosvastarinta toimii nyt hyvänä polttoaineena vihreiden, sdp:n ja vasemmistoliiton poliittiselle kritiikille, jonka tavoitteena on sysätä kokoomus sivuun kaupungin suurimman puolueen paikalta ensi kevään vaaleissa.

Vaikka kokoomus voittaisi ensi kevään vaalit, on sen yhä tärkeämpää löytää itselleen riittävän suuri liittolainen. Nyt noussut kohu liittää vihreät, demarit ja vasemmistoliiton vain tiiviimmin yhteen, mikä on kokoomuksen kannalta myrkkyä – puolueen on yhä vaikeampaa saada itselleen tärkeitä asioita läpi Helsingissä.

Ensi kevät näyttää, toimiiko vihervasemmiston taktiikka ja suurimman puolueen paikka vaihtuu. Jos näin käy, on se samalla myös osoitus siitä, että kokoomus teki tällä vaalikaudella taktisen virheen, kun antoi riitojen nousta esiin, eikä niellyt tappioitaan hiljaisuudessa.

Vajaa vuosi on kuitenkin politiikassa pitkä aika. Hyvin voi käydä myös niin, että viime viikon A-studiossa vakuuttavasti esiintynyt Vapaavuori kääntää kohun edukseen ja pormestarin mandaatti on jatkossa yhä vahvempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 9. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 10. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 11. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 12. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 15. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.