Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Johanna Erjonsalo

Jukka Mäkelä

Varma kesän merkki on ollut se, että sote-uudistus lähtee lausuntokierrokselle. Niin se on tänäkin kesänä. 1400-sivua tekstiä, 16 eri alaa ja 90 kysymystä.

Aikaisempina kesinä arvostelu on ollut voimakasta. Suomessa siirryttäisiin kuntapohjaisesta 2-portaisesta hallintomallista 3-portaiseen malliin, kun yleisesti johtamisessa pyritään madaltamaan organisaatioita. Sote-uudistuksen nähdään olevan siemen monialaiseen maakuntamalliin maakuntaveroineen.

Maakuntamalli eriyttäisi erityisesti lapsia ja nuoria koskevia palveluita, kun sosiaali- ja terveystoimi ja sivistystoimi erotettaisiin eri organisaatioihin. Koronaviruksen torjunnassa havaittiin, että juuri tämä kaupungin mahdollistama palveluiden integroiminen on ratkaisevan tärkeää. Sote-uudistus on EK eli ajalta ennen koronaa, joten siinä ei huomioida koronan oppeja.

Nyt kun uusi esitys on julkaistu, voidaan arvioida, että ongelmia on edelleen olemassa. Edistystäkin on tapahtunut esimerkiksi Uudenmaan alueratkaisujen osalta. Vaikein kysymys on rahoitus. Hallituksen esittämä malli jättää kasvavat kaupungit kestämättömään tilanteeseen. Uudistus leikkaa suurimman osan kaupunkien tuloista ja jättää velat ja romuttaa kaupunkien kyvyn investoida kestävään kasvuun. Se tulee iskemään sekä palveluihin, erityisesti sivistystoimessa, että kaupunkien ja sitä kautta koko Suomen kansainväliseen kilpailukykyyn.

Espoo ei ole hyväksynyt aikaisempien esitysten rahoitusmallia, vaan on todennut sen romuttavan kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn. Hallituksen uusi esitys ei epäkohtaa korjaa. Sen sijaan esitys pitää sisällään uuden 70 000 000 euron tulonsiirron espoolaisilta veronmaksajilta muualle Suomeen nykyisten tulonsiirtojen päälle. Tällä tulonsiirrolla ei ole mitään tekemistä palveluiden laadukkaamman tai tehokkaamman järjestämisen kannalta.

Kun Uudenmaan erillisratkaisua haettiin, sille asetettiin paljon ehtoja hallituksen ja perustuslain suunnalta. Kunnat sitoutuivat alueratkaisuun. Rahoituksesta todettiin, että sitä ja koko erillisratkaisun tarkoituksenmukaisuutta voidaan arvioida vasta valmistelun edetessä.

Minäkin asetin erillisratkaisutyölle yhden ehdon - ehdotuksessa pitää olla järkeä. Sen pitää johtaa sotepalveluiden laadukkaampaan ja kustannusvaikuttavampaan järjestämiseen. Muistan, kun yksi työryhmän perustuslakiasiantuntijoista vastasi, että kaupunginjohtaja Mäkelän puheenvuorossa on kyllä hyvä pointti, mutta he eivät ole täällä arvioimassa sitä, onko ehdotuksissa järkeä vai ei, vaan sitä, ovatko ehdotukset perustuslain mukaisia!

Toistaiseksi hallituksen esitys ei täytä rahoituksen osalta tätä ehtoa, siinä ei ole järkeä, vaan se on kaupungin ja Uudenmaan kannalta kestämätön.

Kirjoittaja on Espoon kaupunginjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 7. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 11. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 12. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.