Kolumni: Koronakesä vaatii ketteryyttä

Daniel Sazonov

Daniel Sazonov

”1000 ihmistä kerrallaan voidaan laittaa kylki kyljessä laivalla Tallinnaan hamstraamaan viinaa, mutta meillä ravintolat tarjoilee puolilla valoilla ja pienpanimot eivät voi harjoittaa ulosmyyntiä?”, kysyi Ylen toimittaja Juha Valvio Twitterissä aiheellisesti tämän viikon alussa.

Koronakriisin torjunnassa tiukat toimet ovat olleet tarpeen, mutta rajoitusten purun yhteydessä nurinkuristen tilanteiden määrä on yleistynyt. Ravintoloita koskevat asiakaspaikkamäärärajoitukset eivät ole enää tarpeen. Hyvän koronatilanteen on näyttävä normaalioloina myös ravintoloille. Jos tauti jälleen leviää, pitää sitten taas reagoida nopeasti toiseen suuntaan. Hallitukselta tarvitaan nyt koronatoimissa huomattavasti parempaa ketteryyttä.

Kyvyttömyyttä ketteryyteen edustaa myös vastahankaisuus sallia pienpanimoiden etämyynti. Eduskunnassa tehtiin asiasta jo huhtikuussa aloite, jonka allekirjoitti 110 kansanedustajaa. Aloite oli erinomainen ja sen olisi suonut etenevän nopeasti. Hallitus kuitenkin tyrmäsi aloitteen ja se todettiin kaatuneeksi. Holhous voitti.

Kaupunki on tehnyt parhaansa tehdäkseen helsinkiläisten ravintoloiden toiminnasta mahdollisimman sujuvaa. Ravintoloiden mahdollisuutta perustaa terassi on helpotettu ja joustavoitettu. Senaatintorille kaupunki on rakentanut ison kesäterassin, jossa toimii useita eri ravintoloita. Joustavuus on toiminut hyvin. Uudet käytännöt ja Senaatintorin terassi on syytä säilyttää myös tuleviin kesiin. Miksi yrittäjien ja kaupunkilaisten elämää pitäisi taas hankaloittaa, kun kriisi menee ohi?

Koronan myötä luontokohteet ja puistot ovat täynnä ihmisiä. Monien matkasuunnitelmat ovat vaihtuneet kaikkien aikojen kaupunkikesäksi. Kasvaneen käytön on näyttävä puistoihin panostamisessa. Roskiksia on tyhjennettävä useammin, vessoja ja vesipisteitä on tehtävä lisää ja puistojen siisteyteen on panostettava aiempaa enemmän.

Pieni, mutta erityisesti puistoissa kesän viettoon vaikuttava ongelma ovat valkoposkihanhet. Helsingin kokoomus on pitkään ajanut hanhien tehokkaampaa karkottamista. Tämä ei ole onnistunut, sillä hanhet ovat olleet rauhoitettuja eläimiä. Lisäksi virkamieskoneisto on harannut vastaan jo nykyisin sallittujen karkotuskeinojen hyödyntämisessä.

Hanhien kanta on nyt kasvanut Suomessa jo reilusti yli puoleen miljoonaan ja vahinkoja aiheutuu puistojen lisäksi myös maatiloille. Siksi kokoomus on valtakunnallisesti esittänyt vaatimuksen, että valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon. Helsingin Kokoomus taas on uusinut aloitteensa tehokkaista toimista hanhien karkottamisesta kaupungissa. On aika saada Helsingin puistot siistimpään kuntoon.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.