Kolumni Koronakesä vaatii ketteryyttä

”1000 ihmistä kerrallaan voidaan laittaa kylki kyljessä laivalla Tallinnaan hamstraamaan viinaa, mutta meillä ravintolat tarjoilee puolilla valoilla ja pienpanimot eivät voi harjoittaa ulosmyyntiä?”, kysyi Ylen toimittaja Juha Valvio Twitterissä aiheellisesti tämän viikon alussa.

Koronakriisin torjunnassa tiukat toimet ovat olleet tarpeen, mutta rajoitusten purun yhteydessä nurinkuristen tilanteiden määrä on yleistynyt. Ravintoloita koskevat asiakaspaikkamäärärajoitukset eivät ole enää tarpeen. Hyvän koronatilanteen on näyttävä normaalioloina myös ravintoloille. Jos tauti jälleen leviää, pitää sitten taas reagoida nopeasti toiseen suuntaan. Hallitukselta tarvitaan nyt koronatoimissa huomattavasti parempaa ketteryyttä.

Kyvyttömyyttä ketteryyteen edustaa myös vastahankaisuus sallia pienpanimoiden etämyynti. Eduskunnassa tehtiin asiasta jo huhtikuussa aloite, jonka allekirjoitti 110 kansanedustajaa. Aloite oli erinomainen ja sen olisi suonut etenevän nopeasti. Hallitus kuitenkin tyrmäsi aloitteen ja se todettiin kaatuneeksi. Holhous voitti.

Kaupunki on tehnyt parhaansa tehdäkseen helsinkiläisten ravintoloiden toiminnasta mahdollisimman sujuvaa. Ravintoloiden mahdollisuutta perustaa terassi on helpotettu ja joustavoitettu. Senaatintorille kaupunki on rakentanut ison kesäterassin, jossa toimii useita eri ravintoloita. Joustavuus on toiminut hyvin. Uudet käytännöt ja Senaatintorin terassi on syytä säilyttää myös tuleviin kesiin. Miksi yrittäjien ja kaupunkilaisten elämää pitäisi taas hankaloittaa, kun kriisi menee ohi?

Koronan myötä luontokohteet ja puistot ovat täynnä ihmisiä. Monien matkasuunnitelmat ovat vaihtuneet kaikkien aikojen kaupunkikesäksi. Kasvaneen käytön on näyttävä puistoihin panostamisessa. Roskiksia on tyhjennettävä useammin, vessoja ja vesipisteitä on tehtävä lisää ja puistojen siisteyteen on panostettava aiempaa enemmän.

Pieni, mutta erityisesti puistoissa kesän viettoon vaikuttava ongelma ovat valkoposkihanhet. Helsingin kokoomus on pitkään ajanut hanhien tehokkaampaa karkottamista. Tämä ei ole onnistunut, sillä hanhet ovat olleet rauhoitettuja eläimiä. Lisäksi virkamieskoneisto on harannut vastaan jo nykyisin sallittujen karkotuskeinojen hyödyntämisessä.

Hanhien kanta on nyt kasvanut Suomessa jo reilusti yli puoleen miljoonaan ja vahinkoja aiheutuu puistojen lisäksi myös maatiloille. Siksi kokoomus on valtakunnallisesti esittänyt vaatimuksen, että valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon. Helsingin Kokoomus taas on uusinut aloitteensa tehokkaista toimista hanhien karkottamisesta kaupungissa. On aika saada Helsingin puistot siistimpään kuntoon.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut