Pääkirjoitus: Senaatintorin jättiterassi on tyylikäs, mutta osataan sitä Itä-Helsingissäkin

Helsinkiläiset ja turistit ovat ottaneet Senaatintorin jättiterassin ilolla vastaan. Kuva avajaispäivältä. Aapo Siippainen

Senaatintorille toissa viikolla auennut jättiterassi on ylittänyt kaikki odotukset. Erityisesti terassin viihtyisyys ja turvallisuus ovat keränneet kehuja. Ravintoloiden mukaan kauppa on käynyt vilkkaasti. Yhtenä syynä tähän on varmasti asiallinen hintataso, jota ei ole viety aivan äärimmäisyyksiin.

Tuomiokirkon portailta katsottuna terassi näyttää yksinkertaisen tyylikkäältä. Tuntuu siltä, kuin se olisi ollut siinä aina. Terassi tekee Senaatintorista entistä mielenkiintoisemman nähtävyyden.

Suurterassi perustettiin helpottamaan ravintoloiden korona-ahdinkoa. Se on suunniteltu vain yksivuotiseksi. Voi olla, että turistimassat saapuvat Helsinkiin jo ensi kesänä, eikä terassille olisi enää tilaa. On kuitenkin varmaa, että kaupunki on saanut projektista valtavasti oppia ja ymmärrystä. Toivottavasti näitä osataan hyödyntää jatkossa esimerkiksi ravintolafestivaalien ja muiden tapahtumien suunnittelussa.

Kaupunki höllensi koronan vuoksi ravintoloiden terassilupien myöntämisperusteita. Linjaus on rohkaissut ravintoloita uusien terassien avaamiseen. Tämän kesän mittaisia terassi- ja parkletsopimuksia oli kesäkuun loppuun mennessä tehty 35. Aivan kaikkialle pöytä- ja tuoliryhmiä ei ole saanut laittaa. Hylkäyksiä on tullut, jos terassi olisi vaarantanut liikennettä tai estänyt jalankulkijoiden riittävää liikkumisväljyyttä.

Kaivopuistossakin terassitoimintaa pyörittänyt Riku Nordqvist sanoi Helsingin Uutisille, että kaupungin lupauksista huolimatta byrokratiaa on edelleen liikaa. Hän ihmettelee, miksi esimerkiksi terassilupaan liittyvät maksut täytyy hoitaa virastossa paikanpäällä. Nordqvist korostaa, että Espooseen verrattuna kaikki on kuitenkin helpompaa.

Helsingissä on kiinnostavia kesäterasseja myös ydinkeskustan ulkopuolella. Hyvä esimerkki on Mellunkylän uudehko Helsinki Beer Factory. Se kerää paikalle niin lapsiperheitä, olutharrastajia kuin bileporukoitakin. Juomien hinnat ovat jopa keskustan tasoa, mutta itse savustetut ruoka-annokset ovat keskustaa selvästi isompia ja halvempia.

Aapo Siippainen

uutispäällikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.