Kolumni: Kaupunkilaisten ideat toteutuvat

Apulaispormestari Anni Sinnemäki Helsingin kaupunki

Anni Sinnemäki29Kirjoittaja

Tänä kesänä eri puolilla Helsinkiä tehdään historiaa. Suuria trampoliineja asennetaan Pohjois-Helsingin puistoihin ja Arabianrannan tekonurmikenttää rakennetaan.

Miksi nämä melko arkisen kuuloiset hankkeet ovat historiallisia? Ne ovat Helsingin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä voittaneita projekteja, jotka yksi kerrallaan tulevat todeksi eri puolilla kaupunkia. Kaikki ideat ovat helsinkiläisten itsensä esittämiä. Ensimmäisessä äänestyksessä erilaisten kaupunkiympäristöä parantavien hankkeiden toteutukseen varattiin 4,4 miljoonaa euroa.

Osallistuva budjetointi on monissa maailman kaupungeissa perinteinen tapa huolehtia, että kaupungissa toteutetaan asioita, jotka vastaavat asukkaiden omia toiveita ja näkemyksiä lähiympäristöstään. Helsingin osallistuva budjetointi on Suomen mittakaavassa laaja. Osallistuva budjetointi on yksi palanen kokonaisuudessa, jossa pyrimme tekemään kaupungista sellaisen, jossa asukkaiden on luontevaa ja helppoa vaikuttaa kaupungin muotoutumiseen ja tulevaisuuteen.

Ehdotusten perusteella helsinkiläiset kaipaavat kaupunkiin erityisesti puita, vihreyttä, niittyjä, liikuntamahdollisuuksia ja penkkejä joilla levähtää. Puiden istutusta on tällä hetkellä käynnissä Koillis-Helsingissä, ulkoliikuntalaitteita tullaan asentamaan Puotilaan ja kymmeneen lasten leikkipuistoon istutetaan puita ja pensaita, joiden antimia lapset voivat syödä.

Kaupunkilaiset eivät ole ajatelleet vain itseään, vaan esimerkiksi roskisten yhteyteen asennettavat telineet pulloilla ja tölkeille on tarkoitettu helpottamaan heidän elämäänsä, jotka keräävät tölkkejä ja pulloja elannokseen.

Osallistuvan budjetoinnin merkitys ei ole vain siinä, että jotkut ideat menestyvät äänestyksessä ja ne toteutetaan, vaan tärkeää on myös se, että me kaupungissa saamme tietoa ja näkemyksiä siitä, mitä kaupunkilaiset kaipaavat, missä he näkevät puutteita ja mitä he arvostavat.

Itse odotan jo malttamattomana seuraavia ehdotuksia. Toivon, että mukana on ideoita jotka auttavat meitä saavuttamaan Helsingin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja toisaalta odotan ehdotuksia, jotka yllättävät ja ovat odottamattomia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.