Pääkirjoitus Hätämajoituksen muutto kirvoitti surua ja iloa – vain yksi ymmärsi tilanteen "oikein"

Hätämajoitus ja päiväkeskus muuttavat Kalliosta Vallilaan, kertoi Helsingin Uutiset viime viikolla. Hätäily ja päivittely alkoivat sosiaalisessa mediassa välittömästi uutisen julkaisun jälkeen. Ihmiset olivat huolissaan, miten romanien ja asunnottomien helsinkiläisten läsnäolo vaikuttaa kaupunginosan turvallisuuteen.

Kallion suunnalta reaktioita tuli vähemmän, mutta ainakin muutama ihminen ennusti asuntojen arvon nousevan Alppikadun ja Kolmannen linjan alueella.

Hätämajoitus ja Itä-Euroopan romaneille tarkoitettu Hirundo-päiväkeskus on Diakonissalaitoksen ylläpitämää toimintaa. Helsingin kaupunki on yksi rahoittajista. Diakonissalaitoksen viestintäpäällikkö Markku Niskanen sanoo, ettei muuttouutiseen liittyvä negatiivinen keskustelu ole toistaiseksi ollut yllättävää.

Hätämajoituksen ja Hirundon yksikönjohtaja Borislav Borisov sanoi jo aiemmin, ettei heidän läsnäolosta todellakaan pidetä. Hän kuitenkin uskoi, että Vallilan Inarintiellä osataan suhtautua uusiin naapureihin luottamuksella, koska osoitteessa on ollut vastaavan tyyppistä asuntola- tai hätämajoitustoimintaa aiemminkin.

Niskanen sanoo saaneensa vain yhden palautteen, jossa Diakonissalaitoksen työ romanien parissa on ymmärretty oikein. Diakonissalaitos korosti omassa tiedotteessaan, että päämääränä on rakentaa romanien kanssa parempaa tulevaisuutta sekä Suomessa että heidän kotimaissaan. Tavoitteena on, että kerjäämisen tilalle tulisi muita ansaintakeinoja.

Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiöllä on satojen miljoonien pääomat. Tällaisella selkärangalla on mahdollisuus keskittyä uskottavasti ja terävästi omiin tavoitteisiin sekä käsitellä kritiikkiä otteen herpaantumatta.

Hätämajoitus on arkaluontoinen asia, mutta Diakonissalaitos kertoo toiminnastaan avoimesti. Tai ainakin asia on saatu näyttämään siltä. Kun HU vieraili Kallion hätämajoituksessa, rakennuksesta ei löytynyt yhtään huonetta tai käytävää jonka ovea ei olisi aukaistu. Lähes kaikkialla sai valokuvata. Myös niissä huoneissa, jotka olivat siivottomassa kunnossa.

Mutta mitä tapahtuu Vallilan ja Kallion asuntojen hinnoille?

Ehkä Alppikadulta löytyy muita ilmiöitä, jotka eivät tee alueesta Kallion halutuinta. Tai ehkä Vallilan henki on sellainen, että tulokkaat otetaan vastaan osaksi arkea.

uutispäällikkö

aapo.siippainen@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut