Kolumni: Satama – Helsingin ystävä ja leivän tuoja

Jan Vapaavuori. Päivi Tuovinen

Jan Vapaavuori

Meri on kautta aikojen ollut rannikkokaupungeille merkittävä identiteetin, vaurauden ja vallan lähde. Satamakaupungeissa kauppa, logistiikka ja kansainvälinen vaihto ovat kukoistaneet. Helsinki on tästä hyvä esimerkki. Meri tervehtii meitä helsinkiläisiä monesta suunnasta, sen katseleminen vie myös ajatukset pois tästä hetkestä ja rauhoittaa mieltä kiireen keskellä.

Helsingin satama on tänä päivänä vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajaliikennesatama Euroopassa. Viime vuonna sataman kautta kulki yli 12 miljoonaa matkustajaa. Helsingin Satama on myös Suomen johtava ulkomaankaupan yleissatama. Satamatoimintojen sijoittumisella on lisäksi suuri merkitys kaupungin keskusten elinvoimaisuudelle ja on tärkeää ymmärtää ja arvioida satamaratkaisuja myös osana kaupungin ja sen keskustan kehittämistä. Satamatoimintojen sijoittuminen on myös liikennemielessä iso asia ja tästäkin syystä satamaratkaisut pitää tehdä osana kokonaisuutta

Kaikesta tästä seuraa, että satamiimme liittyvät päätökset ovat poikkeuksellisen merkittäviä ja kauaskantoisia. Päätökset tulee valmistella eri vaihtoehtojen vaikutukset huolella punniten.

Tilaamani selvitykset satamatoimintojen sijoittumisesta tulevaisuudessa valmistuivat kesän alussa. Skenaariotyössä tarkasteltiin kolmea eri vuoteen 2040 ulottuvaa vaihtoehtoa liikenne- ja matkustusennusteiden, asiakasnäkemyksien, investointitarpeiden, ilmasto- ja ympäristönäkökohtien sekä teknologisen kehityksen näkökulmasta. Ensimmäisessä vaihtoehdossa toiminta jatkuu nykyisissä satamanosissa, toisessa vaihtoehdossa keskustan satamien liikenne keskitetään ja kolmannessa skenaariossa Vuosaaren satama laajennetaan matkustaja-autolauttaliikenteen satamaksi. Selvitykset on hyvin tehty.

Toivon, että nyt valmistuneet selvitykset antavat hyvän pohjan kansalaiskeskustelulle ja tuleville kaupungin päätöksille. Ne pitää osata tehdä viisaasti, kaikkia relevantteja tulokulmia huolella harkiten ja kaupungin kokonaisetu vahvasti mielessä pitäen. Kyse saattaa hyvin olla koko kuluvan vaalikauden tärkeimmästä yksittäisestä linjanvedosta.

kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut