Lukijalta: HSL:n harkittava bussilinjan lakkautus uudelleen – ”maalaispysäkit” eivät ole vaihtoehto

Kuvituskuva. Arkisto/Jussi Vehkasalo

Koronakevät vei ihmiset etätöihin, nyt työpaikoilleen palaavilta asukkailta viedään bussilinja Helsingin Torpparinmäessä.

Torpparinmäki on pientalovaltainen asuinalue Tuusulantien varressa, lähellä Vantaata. Helsingin keskustasta linnuntietä matkaa on noin 14 kilometriä.

Aluetta palvelee kaksi bussilinjaa, joista toinen ruuhkalinja 67V ajaa vain aamuisin ja iltapäivisin, nimensä mukaisesti ruuhka-aikaan ja on ollut vuosikymmenten ajan alueen asukkaiden pelastuksena nopeaan ja suoraan yhteyteen Helsingin keskustaan.

Bussilinjan 67V lakkauttamisesta tiedotettiin HSL:n toimesta keskellä heinäkuuta, joka on perinteisesti suosituin kesälomakuukausi. Ymmärrän hyvin, että HSL:n on tehtävä haasteellisen korona kevään jälkeen sopeutustoimia taloudellisen tilanteensa korjaamiseen, mutta onko perusteltua lopettaa linja kokonaan käyttäjien vähyyteen vedoten, kun tiedetään, että suurin osa kaupunkilaisista on siirtynyt etätöihin valtioneuvoston kehotuksesta.

Alueen asukkaiden matka Helsingin keskustaan hidastuu huomattavasti, kun käytössä on vain yksi bussilinja, jonka matka-aika keskustaan on noin 45 minuuttia. Tilalle tarjottu ja edellisvuonna rakennettu Tuusulantien ”maalaispysäkit” eivät ole varteenotettava vaihtoehto Torpparinmäestä keskustaan matkaaville kaukaisen sijaintinsa vuoksi sekä siksi, että tuolta pysäkiltä lähtevät linjat eivät pysähdy muun muassa Kaisaniemen pysäkillä.

Alueen asukkaat toivovat HSL:ltä vielä harkintaa edes linjan osittaiseen säilyttämiseen, jolla turvataan alueen asukkaiden nopeat julkisenliikenteen palvelut.

Sujuvan ja nopean julkisen liikenteen yhteydet myös madaltavat kynnystä siirtyä yksityisautoilusta julkisen liikenteen käyttäjäksi, joka on myös linjassa kaupungin strategian kanssa.

Parhaillaan on käynnissä nettiadressin kerääminen, johon nimiä on kertynyt reilu 300, joka on linjassa bussilinjan asukkaiden arvioiman käyttäjämäärän kanssa.

Anne Vuori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.