Pääkirjoitus: Kotihoito ja poliisi

Helsingin Uutiset seuraa tiiviisti, mitä Helsingin kotihoidossa tapahtuu. Epäkohdista kertominen on velvollisuus, mutta myös ongelmien ratkaisut ja onnistumiset ylittävät uutiskynnyksen.

Kotihoito on kärsinyt muutaman viime kesän ajan työvoimapulasta. Suurimmillaan ongelma on ollut yleensä elokuussa, kun moni kesätyöntekijä palaa opiskelemaan, mutta työntekijöiden lomat pyörivät vielä.

Helsingin kotihoidosta on vakuuteltu tänä kesänä, että työvoimatilanne on paras moneen vuoteen, eikä vuokratyövoimaa ole tarvinnut käyttää entiseen malliin. Kotihoidossa kuitenkin tiedostetaan, että tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Esimerkiksi ensi syksyllä alkavat Apotti-järjestelmän koulutukset aiheuttavat painetta työvuorojen suunnitteluun.

Koronan vuoksi kaupunki on palkannut kotihoitoon aiempaa vähemmän 16– 17-vuotiaita Kesänuoria. Heidän määrä on yritetty pitää kuitenkin mahdollisimman suurena. Eikä ihme. Kesänuoret ovat parasta mahdollista mainosta kotihoidolle. Heidän kauttaan kaupunki voi välittää positiivista viestiä mielekkäästä ja palkitsevasta työnteosta.

Huhtikuussa 2018 Helsingin Uutiset kertoi paljon huomiota herättäneestä kotihoidon kuolemantapauksesta. Iäkäs nainen oli maannut kotonaan viikkoja kuolleena. Kotihoito luuli hänen olleen sairaalassa.

Tapauksen selvittely siirtyi viime syksynä poliisin esitutkintaan, mutta tietoja mahdollisten rikossyytteiden nostamisesta ei ole tihkunut. Poliisi sanoi tuolloin, että esitutkinnassa selvitetään virkavelvollisuuden rikkomista. Ainakin yksi kaupungin työntekijä kutsuttiin kuulusteluihin.

Helsingin kaupunki kertoi tänä kesänä, että asian käsittely on poliisissa edelleen kesken. Tämän vuoden aikana poliisi ei ole pyynnöistä huolimatta kommentoinut tutkinnan edistymistä sanallakaan. Viime syksynä poliisi kertoi, että kuulustelut vievät korkeintaan viikkoja.

Alati pitkittyvä käsittely herättääpaljon kysymyksiä. Asiasta pitäisi saada ehdottomasti uutta tietoa.

Helsingin kotihoito on tämän tapauksen osalta jo kauan sitten kertonut muuttaneensa toimintatapojaan, jotka liittyvät tiedonkulkuun, kun esimerkiksi kotihoidon asiakas kotiutetaan sairaalasta.

uutispäällikkö

aapo.siippainen@media.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.