Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kotihoito ja poliisi

Helsingin Uutiset seuraa tiiviisti, mitä Helsingin kotihoidossa tapahtuu. Epäkohdista kertominen on velvollisuus, mutta myös ongelmien ratkaisut ja onnistumiset ylittävät uutiskynnyksen.

Kotihoito on kärsinyt muutaman viime kesän ajan työvoimapulasta. Suurimmillaan ongelma on ollut yleensä elokuussa, kun moni kesätyöntekijä palaa opiskelemaan, mutta työntekijöiden lomat pyörivät vielä.

Helsingin kotihoidosta on vakuuteltu tänä kesänä, että työvoimatilanne on paras moneen vuoteen, eikä vuokratyövoimaa ole tarvinnut käyttää entiseen malliin. Kotihoidossa kuitenkin tiedostetaan, että tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Esimerkiksi ensi syksyllä alkavat Apotti-järjestelmän koulutukset aiheuttavat painetta työvuorojen suunnitteluun.

Koronan vuoksi kaupunki on palkannut kotihoitoon aiempaa vähemmän 16– 17-vuotiaita Kesänuoria. Heidän määrä on yritetty pitää kuitenkin mahdollisimman suurena. Eikä ihme. Kesänuoret ovat parasta mahdollista mainosta kotihoidolle. Heidän kauttaan kaupunki voi välittää positiivista viestiä mielekkäästä ja palkitsevasta työnteosta.

Huhtikuussa 2018 Helsingin Uutiset kertoi paljon huomiota herättäneestä kotihoidon kuolemantapauksesta. Iäkäs nainen oli maannut kotonaan viikkoja kuolleena. Kotihoito luuli hänen olleen sairaalassa.

Tapauksen selvittely siirtyi viime syksynä poliisin esitutkintaan, mutta tietoja mahdollisten rikossyytteiden nostamisesta ei ole tihkunut. Poliisi sanoi tuolloin, että esitutkinnassa selvitetään virkavelvollisuuden rikkomista. Ainakin yksi kaupungin työntekijä kutsuttiin kuulusteluihin.

Helsingin kaupunki kertoi tänä kesänä, että asian käsittely on poliisissa edelleen kesken. Tämän vuoden aikana poliisi ei ole pyynnöistä huolimatta kommentoinut tutkinnan edistymistä sanallakaan. Viime syksynä poliisi kertoi, että kuulustelut vievät korkeintaan viikkoja.

Alati pitkittyvä käsittely herättääpaljon kysymyksiä. Asiasta pitäisi saada ehdottomasti uutta tietoa.

Helsingin kotihoito on tämän tapauksen osalta jo kauan sitten kertonut muuttaneensa toimintatapojaan, jotka liittyvät tiedonkulkuun, kun esimerkiksi kotihoidon asiakas kotiutetaan sairaalasta.

uutispäällikkö

aapo.siippainen@media.fi