Yksilöiden yhteisö

Kallion seurakunnan pappi Mari Mattsson

Mari Mattsson

Tšernobylin ydinonnettomuus, Berliinin muurin murtuminen, New Yorkin tornitalojen sortuminen, tapaninpäivän tsunami ja koronakevät. Viisi tapahtumaa, jotka tulen aina muistamaan. Ydinonnettomuuden aiheuttaman epätietoisuuden ja pelon. Muurin murtumisen nostaman tunnemyrskyn ihmisten kasvoilla. Oman epäuskon lentokoneen lentäessä päin tornitaloa. Kauhun hetket tsunamin tuhojen laajuuden selvitessä vähitellen. Ja koronakevään merkillisyyden ja mietteet hetkenä, jolloin elämä meni kertaheitolla uusiksi 24 tunnin aikana.

Edellä mainitun kaltaiset tapahtumat vaikuttavat ihmisiin aina sekä yksilö- että yhteisötasolla. Ihmisluonteeseen kuuluu se, että useimmiten ensimmäinen ajatuksemme liittyy omaan itseen. Miten tämä kaikki vaikuttaa minuun? Mikä muuttuu minun ja läheisteni elämässä? Tunnenko jonkun, jota asia koskettaa henkilökohtaisesti, jolloin se koskettaa enemmän myös minua? Synnintunnustuksena voin kertoa, että näin olen itse ajatellut joka kerta. Kääntänyt katseen ensin omaan napaani ja tunteisiini. Analysoinut tilannetta itseni ja lähipiirini kannalta ja vasta sen jälkeen pohtinut sen vaikutuksia laajemmin – Herra armahda.

Näin kävi myös koronakeväänä ja tiedän, etten ollut ainoa. Pandemian ensimetreillä arvioimme sen vaikutuksia itseemme ja läheisiimme, kartoitimme oman yhteisömme ja aloimme sekä tietoisesti että tiedostamatta luomaan henkisiä ja fyysisiä rajoja, etsimään turvaa uuden edessä. Mitä pidemmälle aika kului, ulkoiset rajoitukset kasvoivat ja Uudenmaan rajat sulkeutuivat, niin esiin nousi yhteisön kaipuu. Sukulaisten, ystävien, työkavereiden, harrastuspiirien ja uskonnollisten yhteisöjen kaipuu. Yksilöt kaipasivat yhteisöjä ja yhteisöt vastasivat yksilöiden kaipuuseen hyvin monella eri tavalla – Luojan kiitos.

Yhtenäiskulttuurin aika on ohi eikä se enää palaa. Voisiko sanahirviöksikin moitittu ”uusi normaali” olla yksilöistä koostuvien yhteisöjen aikakausi? Jossa yhteisö vastaa yksilön tarpeeseen, jossa jokaisen yksilön tarpeet ovat yhdenvertaisia ja jossa yhteisö ei ole lukittu vaan kaikille avoin? Elävä, hengittävä ja alati muuttuva, jonka tulevaisuutta emme voi ennustaa. Aivan kuten elämä itse. Olisimmeko me valmiita siihen? Olisitko sinä?

Kirjoittaja on Kallion seurakunnan pappi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.