Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Monien hääjärjestelyt ajautuivat tänä vuonna kriisiin

Häät 2020 -Facebook-ryhmään kuuluu yli 7 000 jäsentä. Häät 2020 kriisivuosi -ryhmässä sen sijaan on 2 000 jäsentä. On siis selvää, että korona on vaikuttanut tänä vuonna monien hääjärjestelyihin.

Heinäkuusta alkaen häitä on uskallettu järjestää jo pikkuhiljaa enemmän, ja moni onkin saanut hääjuhlansa onnistuneesti järjestettyä. Sitten on myös niitä, jotka alkukesästä ovat siirtäneet juhliaan, mutta vaikka tilanne jo sallisi, häitä ei ole saatu enää järjestettyä tänä vuonna. Siksi moni onkin siirtynyt ensi vuodelle. Voisi kuvitella, että ensi vuonna on ennätysmäärä naimisiin menijöitä.

Koronakriisi on aiheuttanut häiden järjestäjille sekä harmaita hiuksia että myös rahanmenoa. Erään morsion juhlapaikka meni koronan vuoksi konkurssiin, toinen ei saanut varausmaksuja juhlapaikasta tai valokuvaajalta takaisin. Väärillä päivämäärillä tilatut kutsut voivat mennä hukkaan ja hankitut koristeet ei välttämättä enää istu uuteen juhlapaikkaan. Rahallisia menetyksiä voi olla satojen – tuhansienkin eurojen edestä.

Vaikka juhlapaikat ovat olleet ahdingossa, monet ovat tulleet asiakkaita vastaan. Esimerkiksi Suomenlinna antoi asiakkailleen mahdollisuuden siirtää tai perua ilman kuluja, kun normaalisti puoli vuotta ennen tilaisuutta varausmaksua ei olla palautettu.

Lähes kaikkien juhlatilojen varauskalenterit tyhjenivät häiden lisäksi yritysjuhlista ja -kokouksista, syntymäpäivistä, kesäjuhlista ja konserteista. Ravintola Kellohallilta kerrotaan, että heillä kaikki on peruttu poikkeuksetta koronan takia. Siirtymiset ovat muuttuneet peruuntumisiksi, mutta monet haluaisivat tavata syksyllä juhlien merkeissä. Vielä kuitenkin odotetaan koronan mahdollista toista aaltoa.

Ne, jotka ovat saaneet siirrettyä alkukesän häänsä esimerkiksi loppukesään, joutuvatkin nyt jännittämään, pilaako koronan taas hääjärjestelyt. Silloin voi morsianten jaksaminen olla kortilla.

Vaikka korona on pilannut monilta hääjärjestelyinnon ja hääfiiliksen, on ilahduttavaa huomata, että silti rakkaus voittaa. Joillekin naimisiinmenossa iso juhla ei ole se tärkein, joten on saatettu mennä pienen porukan kesken maistraattiin tai kirkkoon solmimaan avioliitto.

Toimittaja Anniina Virtanen