Pääkirjoitus: Monien hääjärjestelyt ajautuivat tänä vuonna kriisiin

Suomenlinnan isoin ja suosituin juhlatila oli lähes koko touko- ja kesäkuun aivan tyhjillään. Koronan vuoksi 200 hengen juhlatilassa on käytetty väljempää kattausta toisin kuin kuvassa. Täydenkuun Kuva/Suomenlinnan hoitokunta

Häät 2020 -Facebook-ryhmään kuuluu yli 7 000 jäsentä. Häät 2020 kriisivuosi -ryhmässä sen sijaan on 2 000 jäsentä. On siis selvää, että korona on vaikuttanut tänä vuonna monien hääjärjestelyihin.

Heinäkuusta alkaen häitä on uskallettu järjestää jo pikkuhiljaa enemmän, ja moni onkin saanut hääjuhlansa onnistuneesti järjestettyä. Sitten on myös niitä, jotka alkukesästä ovat siirtäneet juhliaan, mutta vaikka tilanne jo sallisi, häitä ei ole saatu enää järjestettyä tänä vuonna. Siksi moni onkin siirtynyt ensi vuodelle. Voisi kuvitella, että ensi vuonna on ennätysmäärä naimisiin menijöitä.

Koronakriisi on aiheuttanut häiden järjestäjille sekä harmaita hiuksia että myös rahanmenoa. Erään morsion juhlapaikka meni koronan vuoksi konkurssiin, toinen ei saanut varausmaksuja juhlapaikasta tai valokuvaajalta takaisin. Väärillä päivämäärillä tilatut kutsut voivat mennä hukkaan ja hankitut koristeet ei välttämättä enää istu uuteen juhlapaikkaan. Rahallisia menetyksiä voi olla satojen – tuhansienkin eurojen edestä.

Vaikka juhlapaikat ovat olleet ahdingossa, monet ovat tulleet asiakkaita vastaan. Esimerkiksi Suomenlinna antoi asiakkailleen mahdollisuuden siirtää tai perua ilman kuluja, kun normaalisti puoli vuotta ennen tilaisuutta varausmaksua ei olla palautettu.

Lähes kaikkien juhlatilojen varauskalenterit tyhjenivät häiden lisäksi yritysjuhlista ja -kokouksista, syntymäpäivistä, kesäjuhlista ja konserteista. Ravintola Kellohallilta kerrotaan, että heillä kaikki on peruttu poikkeuksetta koronan takia. Siirtymiset ovat muuttuneet peruuntumisiksi, mutta monet haluaisivat tavata syksyllä juhlien merkeissä. Vielä kuitenkin odotetaan koronan mahdollista toista aaltoa.

Ne, jotka ovat saaneet siirrettyä alkukesän häänsä esimerkiksi loppukesään, joutuvatkin nyt jännittämään, pilaako koronan taas hääjärjestelyt. Silloin voi morsianten jaksaminen olla kortilla.

Vaikka korona on pilannut monilta hääjärjestelyinnon ja hääfiiliksen, on ilahduttavaa huomata, että silti rakkaus voittaa. Joillekin naimisiinmenossa iso juhla ei ole se tärkein, joten on saatettu mennä pienen porukan kesken maistraattiin tai kirkkoon solmimaan avioliitto.

Toimittaja Anniina Virtanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.