Koronakriisin myötä Marinin hallituksen keskeiset tavoitteet: työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja 60 000 uuden työpaikan luominen vuoden 2023 loppuun mennessä, ovat nousseet entistäkin tärkeimmiksi, mutta myös haasteellisimmiksi. Päätöksiä oikealle uralle pääsemiseksi on pakko syntyä jo syksyn budjettiriihessä.
Eri kokoisten yritysten merkitys työpaikkojen luomisessa ja säilyttämisessä koronakriisinkin jälkeen tunnustetaan Suomessa hyvin. Julkisessa keskustelussa ei kuitenkaan ole pohdittu riittävästi uusien, perustettavien yritysten merkitystä työllisyydelle, vaikka tutkimusten mukaan sitä kautta syntyy vuosittain merkittävästi työpaikkoja ja yrittäjyys nähdään yhä houkuttelevampana vaihtoehtona työllistyä.
Nuorisobarometri 2019 -tutkimuksen mukaan 58 prosenttia nuorista haluaisi kokeilla yritystoimintaa jossain työuransa vaiheessa. Osuus on huikea ja nuorten yrittäjyysintoa pitää nyt vaalia ehkä enemmän kuin koskaan.
Uutta yrittäjyyttä ei tarvita vain uusien työpaikkojen luomiseen vaan myös vanhojen säilyttämiseen. Vuoden 2018 Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin mukaan 50 000 yritystä etsii jatkajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Suurimmaksi haasteeksi ikääntyvät yrittäjät kokevat jatkajan eli uuden yrittäjän löytymisen. Monella toimialalla toimivan yrityksen ostaminen on turvallisempaa kuin uuden perustaminen.
Näiden faktojen valossa ei uusia yrittäjiä voi syrjäyttää keinona säilyttää työtä ja luoda uusia työpaikkoja.
Anssi Kujala Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja
Susanna Kallama Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja
Nuorten yrittäjyysintoa pitää nyt vaalia ehkä enemmän kuin koskaan.