Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen

Kuvituskuva. Päivi Halonen

Koronarajoitukset on lähes kaikilta osin purettu. Yhteiskunta on palannut enimmäkseen omille raiteilleen, joissa ravintolat ja yökerhot ovat auki, kuntosalit palvelevat, ja viikonlopun viettoon voi lähteä vaikka minilomalle ulkomaille.

Paluu normaaliin ei kuitenkaan koske lapsia. Kaupungin leikkipuistot ammottavat tyhjyyttään ulkoleluista ja -pelivälineistä. Leikkipuistojen sisätiloihin ei ole asiaa, eikä kahluualtataita täytetä vedellä tänä kesänä ollenkaan.

Tyttäreni ihmetteli, miksi puiston leluja ei ole enää saatavilla. Selitin, että syynä on koronan vuoksi asetetut rajoitukset. Lapsi jatkoi kysymällä, miksi sitten viereisessä päiväkodissa on esillä samat kolmipyöräiset polkupyörät, hiekkalelut ja pallot. En osannut vastata.

Kolkon ja virallisen ilmeen ovat saaneet myös neuvoloiden odotustilat. Lasten rakastamat leikkinurkat on siivottu pois, ja paikalle jätetty vain rivi tuoleja. Käynti tarkastuksessa jää lapsen mieleen lähinnä jännittävänä tilanteena, jossa pistettiin kipeää tekevä rokote, eikä paikkana, jossa vastaanottoa sai odottaa hienojen lelujen parissa viihtyen.

Myöskään kauppakeskusten leikkitilat ovat kiinni. Herää vaikutelma, että rajoitukset jatkuvat lähinnä matalan kynnyksen kohteissa, joissa perheiden ei tarvitse maksaa saadakseen pientä piristystä lasten päivään. Sisäleikkipuistot, huvipuistot ja kylpylät kyllä tarjoavat riemua, mutta vain kalliista sisäänpääsymaksusta.

Pidetäänkö kotihoidossa olevia, vähävaraisten perheiden lapsia kävelevinä tautipesäkkeinä, vai mihin rajoitukset perustuvat? Lasten koronainfektiot ovat sekä harvinaisempia että lievempiä. Silti juuri heiltä kielletään yhä tuiki tavalliset ilon aiheet koronan varjolla.

Alisa Leppäkoski

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut