Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PÄÄKIRJOITUS Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa

Katiskaksi kutsutun valtavan huumevyyhdin yhteydessä otsikoihin päätynyt ja raskaista huumerikoksista syytetty Niko Ranta-aho on synnyttänyt ympärilleen kummallisen ilmiön.

Lähes vuoden tutkintavankeudessa viettänyt Ranta-aho on yksi katiska-vyyhdin pääepäillyistä. Syyttäjä vaatii hänelle jopa 13 vuoden vankeusrangaistusta huumausainerikoksista. Ranta-aho pääsi kesäkuussa vapaaksi tutkintavankeudesta. Helsingin käräjäoikeus totesi, että Ranta-ahon kohdalla ei ole enää sotkemis- tai karttamisvaaraa, joten hänet voitiin laskea vapaaksi. Ranta-ahoa ei määrätty edes matkustuskieltoon.

Kesän aikana Ranta-aho on pyörinyt median otsikoissa päivästä toiseen. On tehty erikoishaastatteluja huumerikoksiin liittyen, ruodittu miehen naiskohuja missikaunottarien kanssa, vuodatettu kyyneleitä kolmiodraamasta tai kerrottu miehen elämästä ja urasta kuin olympiavoittajasta tai menestyneestä yritysjohtajasta konsanaan.

Kirsikkana kakun päälle tuotantoyhtiö Solar Republic tuottaa Nelonen Medialle true crime dokumenttisarjan, joka avaa Ranta-ahon tarinan. Uutuussarjaa markkinoidaan näyttävästi ja "sädekehä" Ranta-ahon ympärillä vain kasvaa.

Otsikoista ja mediahypestä on turha syyttää Ranta-ahoa, hän vain ulosmittaa kaiken sen hyödyn, mikä on mitattavissa ennen todennäköisesti pitkää vankilatuomiota.

Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on kuitenkin vaarallista glooriaa. Suomen historian mittavin huumerikosvyyhti on muuttunut mediaseksikkääksi ja liian monen yleisössä istuvan nuoren mielestä täysin hyväksyttäväksi elämäntavaksi.

Tilannekuva voisi olla kovin erilainen, jos otsikot kertoisivat enemmän Suomen ja Helsingin jatkuvasti pahentuvasta huumeongelmasta, huumeiden aiheuttamista talousongelmista ja -rikoksista tai siitä, että pitkä tuomio ja vuodet vankilassa eivät oikeasti ole meriitti cv:ssä.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja