Mari Skool Helsinki osaa sarjamokat

KOLME KERTAA SAMA VIRHE on täyttä hulluutta. Liike-elämässä toinen virhe johtaisi potkuihin. Finlandiatalon seinät päällystetään jälleen italialaisella marmorilla, joka ei sovi kylmään ilmastoon. Miten kansanvalta voi suostua siihen, että museoviraston pari tyyppiä pakottavat käyttämään väärää rakennusmateriaalia. Oulussa he ovat kieltäneet Alvar Aallon piirtämän tehdasrakennuksen korjaamisen jo 1985 lähtien. Museomafia saa tietenkin kunniamerkit itsenäisyyspäivänä.

*****

KUKA MAKSAA tyhjät talot? Kuntalaiset tietenkin. Hallituksen sote-uudistus määrää kuntien sairaalatilat vuokralle maakunnille pariksi vuodeksi, mutta jättää kiinteistövelat kuntalaisille. Kuntavaltuustojen asema heikkenee ja hallituksen keskusvalta kasvaa. Vuokra-ajan jälkeen kaupitellaan pilkkahinnalla Lapinlahden sairaalan kokoisia kivitaloja, joita kukaan ei tarvitse.

Ruotsin kuningas Kustaa Wasa takavarikoi seurakuntien omaisuudet 1500-luvulla heikentääkseen hengellistä valtaa. Silloin syntyivät tarinat köyhistä kirkonrotista, jotka heräävät henkiin kunnissa.

*****

HUONOON KANNATTAA sijoittaa. Tilastojen perusteella parhaan vuokratuoton saa huonokuntoisesta luukusta huonomaineisessa lähiössä, jossa vuokran maksaa sossu. Tuottoprosentti on melkein tuplat keskustan kämppään verrattuna. Ei tämä ole rasismia, vaan piensijoittajan arkirealismia.

*****

HUONOT UUTISET ovat sittenkin parhaita. Mitä heikommin valtioiden talouksilla ja suuryrityksillä menee, sitä varmemmin keskuspankit pitävät korot nollassa tai sen alapuolella. Kun pääomakustannusta ei ole, huonotkin yritykset tekevät voittoa ja osakekurssit nousevat. Sama koskee kiinteistöjä. Nyt ostetaan taloja, joita ei kymmenen vuotta sitten saatu kaupaksi millään. On aivan selvä, että kerran tämä hullutus loppuu ja viimeiselle jää kaluttu luu käteen.

*****

SIJOITUSRAHASTOISSA kytee pommi. Niihin virtaa kaiken aikaa uutta rahaa.

Rahastot sijoittavat entistä heikommin tuottaviin yrityksiin ja kiinteistöihin, joiden vuokratuotot ovat matalia. Kohta rahastoja alkaa kaatua ja sijoittajat menettävät rahansa. Tämä on halvan rahan vitsaus.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut