Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Nuorille varmistettava koulutuspaikka tai työtä

Koronakeväänä alle 25-vuotiaiden työttömyysaste nousi lomautusten vuoksi 50 prosentilla. Moni helsinkiläisnuori on jäänyt myös vaille kesätyöpaikkaa. Kesätyö on monessa perheessä tärkeä lisätulo nuoren välttämättömiin menoihin ja harrastusten maksamiseen.

Huolta herättää myös tieto, että jo ennen koronaa nuorten tilanne oli heikentynyt. Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet. Tällä hetkellä Suomessa on jo lähes 13 000 nuorta työkyvyttömänä mielenterveyssyistä. Tähän kehitykseen on entistä tärkeämpi nyt puuttua.

Itse ajattelen tämän koronan keskellä, että nyt on tärkeää lamaantumisen sijaan löytää keinoja hyödyntää tätä aikaa esimerkiksi opiskeluun. Nuoria voidaan tukea järjestämällä erilaisia mahdollisuuksia koulutukseen ja lisätä tukipalveluja nuorille, jotta he löytävät polkunsa kohti tutkintoa ja työpaikkaa. Työllisyyspalveluihin lisättiinkin 45 miljoonaa euroa käytettäväksi valmennuksiin, työvoimakoulutuksiin sekä palveluiden hankintaan nuorille.

Ohjaamo on Helsingissä nuorten helppo paikka hakea apua ja tukea erilaisiin pulmatilanteisiin. Näitä palveluita tarvitaan nyt: samalta luukulta saa monenlaista apua ja opastusta opinto- ja urasuunnitelmiin. Itse pidän tärkeänä, että saimme Ohjaamoihin lyhytkestoiset psykoterapiapalvelut. Keskustelu ammattilaisen kanssa mieltä painavista asioita on usein ratkaiseva käänne nuoren tilanteessa ennen kuin ongelmat ovat ylisuuria. Olen myös käynnistänyt valmistelun palkkatuesta, joka suunnattaisiin erityisesti nuorille. Työnantaja saisi määräajaksi tukea palkatessaan työttömän nuoren töihin.

Vuoden alussa käynnistyvässä kokeilussa alle 30-vuotiaiden työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta Helsingille. Mukaan tulevat tiiviimmin korkeakoulut, toisen asteen oppilaitokset, järjestöt ja yritykset. Näin nuori pystyy hahmottamaan paremmin tarjolla olevat eri vaihtoehdot. Nuori voi olla yrityksessä oppimassa työelämätaitoja ja samaan aikaan osallistua myös koulutukseen. Palveluja voidaan viedä myös joidenkin oppilaitosten yhteyteen. Tässä Helsingillä monipuolisena koulutuskaupunkina on valtavat mahdollisuudet yhteistyössä kehittää entistä yksilöllisempiä ja toimivia palveluita.

Tuula Haatainen Kirjoittaja on työministeri (sd.)