Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo

Karri Kannala

"Helsingin keskustan kaupallinen vetovoima on uhattuna. Näin uskovat monet elinkeinoelämän ammattilaiset sekä osa sijoittajista ja Helsingin kaupungin poliitikoistakin. (Viime viikkoina uutisoitu Aleksanterinkadun autioituminen vahvistaa tätä käsitystä)

Mikäli merkittävän kaupan alan toimijan ja kiinteistökehittäjän johtoryhmän arvio pitää paikkansa, tulee Helsingin ydinkeskustan kaupallista tarjontaa siirtymään tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä merkittävästi kehä I:n tuntumaan. Sama suuntaus on jo meneillään useiden yritysten kohdalla, kun ne muuttavat konttoreitaan kaupungin ulommille kehille – työpaikat ovat paremmin saavutettavissa ja tilakustannukset halvempia.

Vantaa ja Espoo odottavat kieli pitkällä, kun Helsinki eristää keskustansa autoilijoilta. Työpaikkoja ja veroeuroja kaatuu kehyskuntien saaviin."

Edellä kirjoitettu oli lainaus 22.1.2020 pääkirjoituksestani. 5.10.2019 puolestaan kirjoitin seuraavasti:

"Takavuosina paljon puhuttu Nurmijärvi-ilmiö – muutto Helsingistä kehyskuntiin – näyttää jälleen nostavan päätään. Vuonna 2018 Helsinki kärsi 2 700 asukkaan muuttotappion pääkaupunkiseudun muihin kuntiin ja koko Helsingin seudulle 3 100 asukkaan tappion.

Helsingin muuttotappio kasvoi etenkin Vantaalle, Keravalle, Järvenpäähän ja Nurmijärvelle sekä myös Espooseen. Saman verran tai enemmän näille alueille Helsingistä muuttaneita on ollut viimeksi vuonna 2007.

Muuttobuumi ei yllätä, kun katsoo asuntojen hintakehitystä. Helsingin on pakko löytää keinoja edullisempaan asumiseen, tai muuten väestörakenteen muutos tulee vain kiihtymään. Kehysvyöhykkeen asukkaat napsivat mieluusti rusinat pullasta, eli hyödyntävät esimerkiksi Helsingin palvelutarjontaa, mutta maksavat veronsa toisaalle."

OP Koti Uusimaan mukaan asuntokauppa kiihtyi vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä ja tämän vuoden alku ennen koronaa oli vielä vauhdikkaampi.

Edellisvuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla myytiin tammikuussa 4,2 prosenttia enemmän asuntoja ja neliöhinnat nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia. Samaan aikaan Uudenmaan kehyskunnissa vastaavat luvut olivat 27,1 ja 4,6 prosenttia.

Kantaluvut esimerkiksi asuntojen neliöhinnoissa ovat kehysvyöhykkeellä ja pk-seudulla, varsinkin Helsingissä, eri tasoa, eikä kasvuprosentteja siksi pidä tuijottaa sokeasti. Liikenneratkaisut, työpaikkojen siirtyminen lähemmäs kehysvyöhykettä, halvempi ja väljempi asuminen sekä kehysvyöhykkeen yhä vauhdilla parantuva palveluinfra ovat kuitenkin asioita, joilta Helsinki ei voi ummistaa silmiään.

Korona on entisestään kiihdyttänyt ihmisten halua asua väljemmin. Oma terassi, parveke ja piha ovat nyt kovia vetovoimatekijöitä. Niitä on Helsinkiä paremmin ja edullisemmin saatavilla Espoossa, Vantaalla ja kehysvyöhykkeellä.

OP Koti Helsingin mukaan Espoossa ja Vantaalla on kesä-heinäkuussa tehty omakoti- ja rivitalokauppoja useita kymmeniä prosentteja enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Helsingissä merkittävää kasvua näkyi vain heinäkuussa ja siinäkin vain kerrostaloasuntojen osalta.

Kun edellä mainittujen seikkojen lisäksi otetaan huomioon vielä tulevien vuosien suuret eläköitymismäärät Helsingin sosiaali- ja terveysalan (koskee myös montaa muuta alaa) työntekijöissä sekä tästä aiheutuva työvoimatarve yhdistettynä alan matalaan palkkatasoon, on yhtälö Helsingin kannalta haastava. Mistä saada lisää työvoimaa, kun samalla asumisen kustannukset yhä nousevat ja nuorten on aina vain vaikeampaa päästä kiinni Helsingissä sijaitsevaan ensiasuntoon?

Kaikki tämä povaa hyvää kehitystä Espoon, Vantaan ja Uudenmaan kehyskuntien muuttovoitolle. Samalla korostuu kehysvyöhykkeellä olevan asunnon sijainti sekä sujuvat kulkuyhteydet Helsinkiin, myös omalla autolla.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.