Kolumni Hyvää helsinkiläistä elämää vuonna 2030

Millainen on Helsinki, kun taide ja kulttuuri ovat hyvän elämän ja kaupungin kehittämisen ytimessä?

Se selviää vuoteen 2030 ulottuvasta tulevaisuuskuvasta, jonka itsenäinen taiteen ja kulttuurin ammattilaisten ryhmä eilen luovutti helsinkiläisille, Helsingille – Suomen pääkaupungille. Työryhmän kunnianhimoinen ajattelu innostaa ja kirittää viranhaltijoita ja poliittisia päättäjiä työssään, ja antaa tuhteja eväitä pitkän aikavälin päätöksiin.

Toteutuakseen vision on kuitenkin kosketettava myös taiteen ja kulttuurin ammattilaisia sekä kaupunkilaisia, joiden moninaisista kulttuureista helsinkiläinen taide- ja kulttuurielämä muodostuu. Helsinki on moninainen ja onneksemme moninaistuu entisestään. Vuonna 2020 taiteen ja kulttuurin tarjonnassa ja taiteellisen tekemisen mahdollisuuksissa se ei kuitenkaan vielä näy koko kirjossaan. Kaikki eivät tunne omakseen taiteen länsimaista kaanonia eikä esimerkiksi vieraskielisen ole helppo löytää työtä alalta. Visio onkin unelma hyvästä helsinkiläisestä elämästä, jossa jokaisella on mahdollisuus olla oma itsensä, kokea yhteyttä ja löytää samaistumisen paikkoja juuri sellaisena kuin on.

Visio kannustaa Helsinkiä kehittymään suuntaan, jossa kaupunki toimii alustana, mahdollistajana ja koolle kutsujana myös moninaisuuden ymmärtämiselle ja muutoksen tekemiselle yhdessä.

Jotta voi olla alusta tai mahdollistaja muutokselle, täytyy itse olla osa muutosta, mieluiten kulkea sen etujoukoissa. Työryhmän ehdotus tulevaisuuden Helsingistä haastaa myös Helsingin kaupungin omia kulttuuritoimijoita Taidemuseota, Kaupunginmuseota, Kaupunginorkesteria sekä kulttuurikeskuksia ajattelemaan rooliaan uudelleen, jotta kaikki helsinkiläiset voisivat löytää itsensä taiteen ja kulttuurin tarjonnasta – ja ymmärtää enemmän myös siitä, mitä itse emme ole.

Visiossa unelmoidaan siitä, kuinka taide ja kulttuuri avaavat tien luovaan Helsinkiin, jossa onnellisuus ja toivo kuuluvat jokaisen kaupunkilaisen elämään. Tämän tien rakentamisessa tarvitaan meidän kaikkien apua.

Tutustu tästä visiotyöryhmän näkemykseen tulevaisuuden Helsingistä.

Mari Männistö Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut