Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ay-rahalla saisi monta uutta työpaikkaa

M ISSÄ OVAT AY-MILJARDIT, jotka ammattiliitot ovat koonneet verovapaasti vuosikymmenien ajan. Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto (PAM), Ammattiliitto Pro, Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) ja sosiaali- ja terveysalojen Tehy eivät julkista sijoituksiaan. Edes jäsenet eivät tiedä, missä heidän rahansa ovat. Kaikkien muiden yleishyödyllisten verovapaiden yhteisöjen on kerrottava, mitä rahoilla tehdään.

*****

LAKKOKASSOJEN sadoissa miljoonissa on potentiaali, jolla ammattiliitot voisivat parantaa jäsentensä työllisyyttä. Miksi ay-rahoja ei sijoiteta avoimesti suomalaiseen teollisuuteen. Pankkilaisena tiedän, että ay-rahat sijoitetaan mahdollisimman ahneesti. Silti ay-pomot haukkuvat yksityisiä sijoittajia rosvokapitalisteiksi. Ay-rahaa kierrätetään myös ulkomailla, vaikka ay-pomot vaativat muita sijoittamaan Suomeen.

*****

SOSIAALIMINISTERIÖ on sekoillut koko ajan koronan hoidossa. Ensin taudista ei ollut maahantulijaksi, eikä joukkotestauksille ollut tarvetta. Kesällä lomailtiin ja annettiin viruksen vahvistua massatapahtumissa. Toisen aallon alettua testauspaikkoja ei ole tarpeeksi, eikä maskeja valmistu riittävästi, kuten hallitus lupasi. Miten tähän on tultu?

*****

RUOTSIN MALLI on nyt meidän tiemme. Tautitilanteesta riippumatta talous pidetään pyörimässä, jotta Suomi ei kaadu konkurssiin. Matkustusrajoituksilla hillitään tuontitartuntoja ja maskisuosituksella luodaan turvallisuudentunnetta. Kaikki altistuneet voitaisiin testata saman tien, jos hallitus ottaisi vastaan yksityisten terveysasemien avun. Mutta ei ota, sillä tautia hoidetaan ideologisin opein.

*****

TOINEN AALTO voi olla Katri Kulmunin viimeinen aalto, kun keskustan puoluekokous hajautetaan etäkokouksiin. Nettiyhteyksillä ei kehitetä samaa hurmoksellisuutta kuin joukkotapahtumassa, jonka tiivis tunnelma nostattaa hien pintaan ja puheiden pärske riehaannuttaa yleisön. Kulmuni voi olla ensimmäinen istuva puheenjohtaja, joka putoaa pallilta verkkoäänestyksellä. Ellei Kulmuni onnistu perumaan kokousta ja siirtämään sitä vuodella.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.