Kolumni Toksisesta olemisesta

Yksi intersektionaalisten feministien viljelemistä käsitteistä on ”toksinen maskuliinisuus”. Sillä tarkoitettaneen sitä, että mies toteuttaa opittuja, sukupuolittuneita käyttäytymis- ja ajattelutapoja, vaikka ne olisivat haitallisia hänelle itselleen ja ympäristölle.

Konsepti on mielestäni käyttökelpoinen. Esimerkki toksisesta maskuliinisuudesta voisi olla vaikkapa se, kun miehet kisaavat moottoritiellä pippelien pituudesta raivopäisillä ohituksilla tai puskurissa roikkumisella. Vaikka tällaisten haasteiden heittäminen ja vastaanottaminen ei rajoitu miehiin, se on selvästi tavallisempaa miehillä.

Olen kuitenkin pohtinut, onko maskuliinisuus ainoa ominaisuus, jota voi toteuttaa toksisesti. Siis itselleen ja ympäristölle haitallisesti. Voiko henkilö esimerkiksi olla toksisesti nainen tai musta?

Monet valtakunnanpolitiikassa toimivat, intersektionaalista feminismiä tunnustavat naishenkilöt ovat huolissaan siitä, että setämiehet eivät ota naisia riittävän vakavasti. Kuitenkin näiden naisten oma käyttäytyminen usein vastaa varsin hyvin niitä stereotypioita, joita vanhakantaiset setämiehet naiseuteen liittävät: jatkuvaa tunnekuohua, irrationaalista kiukuttelua ja oman pahan mielen korottamista maailman merkityksellisimmäksi tragediaksi. Käyttäytyminen haittaa kyseisten naisten omia tavoitteita ja tekee ympärillä olevien elämästä raskasta.

Entä toksinen mustuus? Yhdysvalloissa menestymiskuilu mustien ja kaikkien muiden välillä kasvaa koko ajan, vaikka yhteiskunta on nimellisesti muuttunut tasa- ja moniarvoisemmaksi. Yksi syy tähän on juuri se moniarvoisuus. Sen nimissä viihdemaailma, media ja poliitikot suvaitsevat ja jopa ihannoivat käyttäytymismalleja, joista on vahinkoa mustille itselleen ja muulle yhteiskunnalle. Ei ole ihme, että mustat nuoret sitten omaksuvat roolin, jota heille tarjotaan. Harvasta tulee rap-miljonääri, mutta jokainen osaa leikkiä muthafucka-ghettogangstaa, kiroilla äänekkäästi ja kävellä uhkaavasti huojuen ja käsiään heilutellen lippis nurinpäin käännettynä ja housunpersaukset maata viistäen.

Koska kaikki amerikkalainen kopioidaan sellaisenaan Eurooppaan ja Suomeen, samaa voidaan nähdä jo meilläkin. Ja tuloksetkin ovat samanlaisia.

Kirjoittaja on perussuomalaisten puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.

Voiko henkilö esimerkiksi olla toksisesti nainen tai musta?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut