Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tyhjä Stockmann on ydinkeskustan kauhukuva

Tällä viikolla uutisoitiin laajasti Stockmannin yrityssaneerausmenettelyn perusselvityksen valmistumisesta.

Lopputulemana oli tiivistetysti se, että heikkoon kuntoon ajautunut ja koronan entistä pahemmin runtelema ikoninen kauppajätti voi olla pelastettavissa, mutta 2000-luvulla yhtiön johdossa on tehty pahoja virheitä, joiden hinta on ollut suuri.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) twiittasi tämän viikon tiistaina seuraavasti Stockmannin tilanteeseen liittyen: "Yritysjohtajienkin virheillä voi olla iso vaikutus kaupungin elinvoimaan. Kaupunki on paikka ja yhteisö, jossa jokaisella palasella on merkitys. Stockmannin murheet heijastuvat laajasti ydinkeskustan ja sitä kautta koko kaupungin menestymiseen."

Aleksanterinkadun kaupallisesta kuolemisesta on kirjoitettu tiuhaan. Maaliskuussa HU kertoi, että ydinkeskustassa sijaitsevan Aleksanterinkatu 13:n kiinteistön eli Lundqvistin liiketalon tulevaisuus on epäselvä.

Vaatekauppaketju Aleksi 13 ilmoitti alkuvuodesta sulkevansa Aleksanterinkadun lippulaivamyymälän vuoden loppuun mennessä. Tavaratalo ehti toimia samoissa tiloissa vuodesta 1967 lähtien.

Kiinteistön omistava keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen aloitti jo alkuvuodesta uuden vuokralaisen etsimisen. Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimosen mukaan eri toimijoilla on ollut kiinnostusta Aleksanterinkatu 13:n kiinteistöä kohtaan, mutta uutta vuokralaista ei vielä ole tiedossa.

Aleksi 13 ei ole Aleksanterinkadun ainut lopettaja. Muun muassa maineikas Minna Parikan kenkäkauppa kuuluu joukkoon.

Menestyvä Stockmann veti aikanaan runsaasti väkeä myös muihin ydinkeskustan liikkeisiin, eikä vähiten naapureilleen Aleksanterinkadulla. Tavaratalon alamäki on siis väistämättä heijastunut myös lähiympäristöön.

Helsingin politiikassa käydään keskustelua siitä, mihin ja milloin kävelykeskusta laajentuu vai laajeneeko. Samaan aikaan muun muassa Helsingin seudun kauppakamari ja moni muu elinkeinoelämän asiantuntija on nostanut esiin huolen siitä, että laajentuessaan kävelykeskusta heikentää yritysten elinvoimaa entisestään.

Sattumaa tai ei, oli Aleksanterinkatu ensimmäinen Helsingin keskustan kävelykatukokeilu vuoden 1970 kesällä. Liekö jo se ollut enne menestyksekkään kauppakadun nykytilasta. Ja jos Stockmann kaatuisi, olisi nykytilakin lottovoitto siihen verrattuna.