Pelasta Suomi, pese vessa

Mari Skool

Mari Skool

VESSAT ON SIIVOTTU. Omatuntoni on puhdas. Meidän perheessämme kaikki osallistuvat siivoukseen. Teinien viikkorahoja on leikattu 10 prosentilla, koska työllistämme ulkopuolisen siivoojan. Kun palvelulla on hinta, jokainen on kiinnostunut työn jäljestä.

*****

SANNA MARIN käyttää aikaansa siivoamiseen. Nykyisessä kriisissä suosittelen Sillanpään marssilaulun oppia myös pääministerille: Kun on vaaralle alttiina syntymämaa, kotiaskareet jäädä saa. Pääministerin pitää keskittyä koko kansan asioihin. Hänen menestystään ei mitata pytyn kirkkaudella, vaan kansakunnan menestyksellä. Sanna voi lopettaa siivouspopulisminsa: Antti Rinne on siivottu ulos puoluejohdosta.

*****

ILMAISPALVELU on terminä mahdoton. Kaikella on hinta, jonka joku maksaa. On selvää, että hädässä olevaa autetaan. Mutta miksi tulonsiirrot muodostavat pääosan kolmen alimman tuloluokan käytettävistä tuloista? 1980-luvun lopulta alkaen verotus on kiristynyt ja sosiaalituet ovat kasvaneet. Suuri osa kotitalouksista on nettosaajia julkiselta sektorilta ja ainoastaan kaksi ylintä tuloluokkaa on nettomaksajia. Suuri osa suomalaisista ei siis tiedä, että heidän saamillaan julkisilla palveluilla on hinta.

*****

KIREÄ VEROTUS ottaa varat valtiolle ja pitää kansalaiset vähemmän varakkaina. Kun hyvinvointivaltion kansa on köyhä, poliitikot voivat hallita ihmisten elämistä ja kulutusta säätelemällä avustuksia.

*****

HYVÄOSAISET saavat myös avustuksia. Puolustusvoimien ampumarata Santahaminassa on bisnesjohtajien ja korkeiden virkamiesten metsästysseuran Esplanadin Erän harjoitusrata, jota käyttävät myös naisten jahtiseuran Akkainjahdin ladyt. Vihreiden varapuheenjohtajan ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtajan Fatima Diarran lahjafillari on vain yksi lenkki erityisetujen pitkässä ketjussa.

*****

HUOMASITKO, että Ylen uutispäätoimittajan Riikka Räisäsen aviomies Kari Räisänen siirtyi Helsingin Sanomien taloustoimituksesta viestintäjohtajaksi sijoitusyhtiöön, joka markkinoi vietnamilaisten yhtiöiden osakkeita. Milloin Ylen Aasian kirjeenvaihtaja saa kuuman uutisvinkin Vietnamin vireistä sijoitusmarkkinoista?

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut