Pääkirjoitus Suomen talous ja työllisyys ovat tuhon tiellä – irtisanomisia tulossa paljon lisää

Kesän ajan ja ennen tätä viikkoa useat poliitikot ja analyytikot kiirehtivät kehumaan, kuinka Suomen talous on selvinnyt koronasta muuta Eurooppaa paremmin.

Samaan aikaan valveutuneet taloutta ymmärtävät ja tuntevat tahot muistuttivat, että Suomen talous on kovasti jälkisyklinen johtuen vientiteollisuuden suuresta painoarvosta.

Kevään korona-aalto ja yhteiskunnan rajoitukset iskivät kaikkein nopeimmin ja voimakkaimmin palvelualaan, kun ravintoloita suljettiin, matkailu pysähtyi ja tapahtumat peruttiin.

Teollisuudessa vaikutus ei tietenkään näkynyt heti, sillä tehdyt tilaukset toimitetaan, mutta uusien tilausten määrä kääntyi jyrkkään laskuun. Tuon laskun satoa aletaan niittää vasta tämän syksyn ja ensi vuoden aikana.

Kun jälkisyklisyyteen yhdistetään koronan toinen aalto, tulee yhtälö Suomen talouden ja työllisyyden kannalta olemaan murhaava.

Teollisuuden alamäki tulee aiheuttamaan suuria joukkoirtisanomisia, kuten tällä viikolla saatiin kuulla UPM:n Kaipolan tehtaan kautta. Nämä irtisanomiset tulevat lisäämään merkittävästi myös pysyvää pitkäaikaistyöttömyyttä, mikä käy todella kalliiksi.

Toinen aalto tuonee konkurssiaallon matkailu- ja tapahtuma-aloille, jotka kitkuttelivat juuri ja juuri hengissä keväästä. Lapin ja Helsingin matkailu ei pyöri ilman turisteja, ja heitä ei Suomeen riittävästi ole hetkeen tulossa. Finnairin iso yt-ilmoitus on vain jäävuoren huippu.

Toinen aalto iskee uudelleen myös ravintoloihin esimerkiksi järjestämättä jäävien pikkujoulun kautta, vaikka uusia rajoituksia ei edes tulisi.

Samaan aikaan valtion, kuntien ja kuntayhtymien kulut nousevat, kun korona vaatii investointeja ja resursseja terveyden- ja työllisyydenhoitoon.

Ikävistä irtisanomisista kertonut UPM teki rohkeasti, kun se avasi seikkaperäisesti johtonsa suulla julkisuuteen taloudelliset faktat, joiden takia Kaipolan paperitehdas pannaan kiinni. Yhtiön mukaan monien ulkoisten tekijöiden, kuten korkeiden logistiikkakustannusten, sääntelyyn ja verotukseen liittyvien seikkojen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi tehdas on UPM:n paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin. Yhtiö korosti myös, kuinka tärkeää investointihalukkuuden ja työpaikkojen säilymisen kannalta on, miten ennustettavaa sääntely on pitkällä aikavälillä.

Tähän aikaan ei todellakaan sovi pääministeri Sanna Marinin (sd.) vastuuton puhe lyhennetystä työpäivästä ja korkeammista veroista, pitäisi toimia juuri päinvastoin.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virenin mukaan nettomaksajia on Suomessa yhä pienempi joukko ja se vain supistuu.

Suomen talous sekä työllisyys ja niiden myötä koko hyvinvointiyhteiskunta ovat tuhon tiellä, ja vauhti vain kiihtyy.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut