Pääkirjoitus Kartanot käyttöön

Helsingin Uutisten kaakkoispainos kertoi viikonvaihteessa Jollaksen kartanosta ja sen uudesta isännästä, yrittäjä Antti Tuomolasta.

Tuomola oli yrittänyt vuokrata tyhjillään ollutta kartanoa vuosia. Helsingin Uutiset haastatteli Tuomolaa keväällä 2019, jonka jälkeen alkoi viimein tapahtua, ja Tuomola sai 1919 rakennetun Jollaksen kartanon itselleen vuokralle tämän vuoden alusta.

Kartanossa järjestetään nyt juhlia ja tapahtumia, ja talossa itse myös asuva Tuomola on avannut muun muassa myös yleisiä rantasaunavuoroja laajasalolaisille.

Tuomola ihmetteli HU:n tuoreessa artikkelissa, pitääkö kaupunki mieluummin vanhoja kartanoita ja huviloita tyhjillään kuin esimerkiksi vuokraa ne yrittäjille. 400-neliöisen kivitalon pelkkä lämmityskin maksaa kuitenkin 10 000 euroa vuodessa kaupungille, hän muistutti.

Tuomola harmitteli, että pelkästään Laajasalossa rapistuu kaksi Helsingin omistamaa huvilaa: Aino Acktén huvila (1877) ja Villa Wuorio (1901).

Vuonna 2011 vesivahingosta kärsineen Aino Acktén huvilan tilanne näyttää tosin sikäli nyt valoisammalta, että kaupunkilaiset äänestivät sille rahaa kaupungin omastadi-budjetoinnissa. Rahalla toteutetaan selvitys sisäilmaongelmaisen huvilan kunnostuksesta ja korjausten rahoituksesta. Kuntotutkimukset aloitettiin kesällä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on mahdollistaa Aino Acktén huvila huvilan käyttö ja vuokraaminen tapahtumiin.

Jotta vältyttäisiin vuosien tyhjilleen jäänniltä ainakaan byrokratian takia, Tuomola ehdottaa, että kaupunki perustaisi arvorakennuksilleen oman yksikön. Näin tilakeskus saisi työrauhan keskittyä kouluihin ja päiväkoteihin.

Kaupunki on tehnyt jo vuosia sitten linjauksen myydä talot, joille sillä ei ole omaa käyttöä. Myyntiin on tullut rakennuksia laidasta laitaan, ja kaikkien kohdalla aikomus ei ole toteutunut. Esimerkiksi Viikin Gardenian uudehko lasihalli osoittautui hankalaksi kaupattavaksi.

Kun kaupunki lakkautti Viikistä puutarhatoiminnan 2015, se yritti ensin myydä hallia vuosia, kunnes viime viikolla kerrotiin, että tiloihin on löydetty vuokralainen.

Gardenian pihalla versoo ensi keväästä alkaen pienpanimon pyörittämä terassi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut