Pääkirjoitus: Vihreiden harrastama taktinen provosointi tekee hyvää heille, mutta ei Helsingille

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.) aiheutti elokuussa pienimuotoisen kohun twiitillään. Kivekkään mukaan Itämeren suurimmat rehevöittäjät ovat Puola, Tanska ja Lounais-Suomen maatalous. Liika lannan lappaminen pitää Kivekkään mukaan yksinkertaisesti lopettaa. Ja kunnes se on lopetettu, kannattaa Kivekkään mukaan välttää suomalaisia eläintuotteita.

Kivekkään kotimaisille "eläintuotteille" julistama boikotti kirvoitti voimakkaita vastakommentteja. Aiheeseen tarttui muun muassa Maaseudun Tulevaisuus. Sama media kertoi viime viikolla, että Padasjoen vihreä kunnanvaltuutettu, sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen Kati Liikonen jättää puolueensa vastalauseena puolueensa maaseutuvastaisuudelle. Liikonen viittasi juurikin Kivekkään lausuntoihin.

Kivekkään yksittäinen twiitti kertoo paljon vähemmän, kuin hänen sen perään liittämät perustelut ja vähemmän provosoivat kannanottonsa muun muassa siitä, että hän ei kannata Suomen maatalouden alasajoa, vaan maatalouden aktiivista kehittämistä vähäpäästöisemmäksi.

Kivekäs on tunnettu terävistä kannanotoistaan. Viime syksynä (HU 20.10.2019) Kivekäs totesi, että koko pääkaupunkiseudun kasvu olisi järkevää puristaa Kehä I:n sisäpuolelle, jotta kehitys olisi mahdollisimman ilmastoystävällistä. Ajatus tyrmättiin laajasti niin naapuripuolueissa kuin -kunnissakin.

Vihreiden ja Kivekkään taktiikka toimii Suomen suurissa kaupungeissa, joissa cityvihreiden kannatus kasvaa. SDP, keskusta ja kokoomus tasapainoilevat vähän joka suuntaan, mikä on tehnyt niistä hajuttomia ja mauttomia. Kivekkään kommenteistakin valtaosa on taatusti eri mieltä, mutta tämän enemmistön äänet hajautuvat eri leireihin, kun taas Kivekkään selvä kannanotto toi hänelle ja vihreille liudan lisä-ääniä.

Taktiikka tuskin koskaan johtaa siihen, että vihreät nousisi Suomen suurimmaksi puolueeksi – vastakkainasettelu jopa oman puolueen sisällä on niin räikeää suurten kaupunkien ilmastoirtopistekeräilijöiden ja maaseudun aitovihreiden välillä, kuten Padasjoen esimerkki osoittaa.

Kokonaan toinen ulottuvuus on sitten Helsingin ja muun Suomen vastakkainasettelu, jota Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kommentti oli myös omiaan lisäämään. Se tuskin on Helsingin tai helsinkiläistenkään edun mukaista.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut