Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Eläkeläisten matkalippujen hintoja ei pidä nostaa, kertalippua tarvitaan jatkossakin

Helsingin Eläkeläisjärjestöt Hej ry. seuraa ja valvoo helsinkiläisten ikäihmisten palveluiden saatavuutta, riittävyyttä ja laatua.

Julkinen liikenne on meille erittäin tärkeää. Tarvitsemme sitä välttämättömien asioittemme hoitoon ja läheisistämme huolehtimiseen. Me ikäihmiset käytämme paljon kulttuuripalveluita, osallistumme liikuntatoimintaan ja teemme hyvin paljon vapaaehtoistyötä.

Helsingin kaupungin monissa ohjelmissa kuten myös Hyvinvointisuunnitelmassa korostetaan ikäihmisten liikunnan merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Se ei toteudu käytännössä ilman julkisen liikenteen käyttöä.

HSL:ssä käydään taas keskusteluja lippujen hintojen korotuksista ja erilaisten etuuksien mahdollisista poistamisista. 70 vuotta täyttäneiden alennuskertalippua esitetään poistettavaksi ja tilalle tulisi 45 prosenttia aikuisten lipun hinnasta oleva kausilippu (HU verkko 21.8.)

Lippujen hintoja nostettiin jo aikaisemmin niin, että kertalipun hinta nousi 2,20 eurosta 2,80 euroon eli 27 prosenttia ja äsken tulleen vyöhykeuudistuksen yhteydessä nousu oli peräti 65 prosenttia aiempaan raitiovaunulippuun verrattuna.

Hej ry vaatii ettei julkisen liikenteen maksuja Helsingissä koroteta ja että 70 vuotta täyttäneiden 50 prosentin lippualennus säilytetään ja sen aikaraja klo 9–14 poistetaan. Moni välttämätön matka sijoittuu säädetyn aikarajan ulkopuolelle. Useimmat eläkeläiset käyttävät arvolippua tai kertalippua.

Kaupunki edellyttää mahdollisimman monen liikkuvan ja hoitavan omat asiansa. Rollaattorin käyttö mahdollistaa sen entistä useammalle.

Matkakortin leimaaminen tuottaa usein vaikeuksia. Mobiilimaksua ikäihmiset eivät juuri käytä. Rollaattoria käyttävien tuleekin voida matkustaa ilmaiseksi.

Olavi Nieminen, Heljä Balmer Helsingin Eläkeläisjärjestöt Hej ry