Lukijalta: | Opiskeluhuollon siirtäminen soteen olisi suuri virhe

Sote-uudistusta ja maakuntien perustamista koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksen mukaan opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit siirtyisivät sote-maakunnille ja muun muassa Helsingissä sosiaali- ja terveystoimialalle.

Tällä hetkellä toiminta on pääosin integroitu kunnissa sivistystoimeen ja oppilaitoksiin.

Vaikuttaa siltä, että esityksessä on unohdettu opiskeluhuollon ennaltaehkäisevä ote ja yhteisöllisyys. Olisi valtava menetys, jos hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen ja ongelmien ehkäisy muuttuisi pelkästään ongelmien korjaamiseksi ja yhteisöllisyys maakunnasta tai Helsingissä sote-toimialalta tilattavaksi vastaanottopalveluksi.

Voimassa olevan oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaan opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Vaikuttavan opiskeluhuollon toteutuminen edellyttää, että psykologit ja -kuraattorit työskentelevät kouluissa ja oppilaitoksissa mahdollisimman lähellä oppilaita ja opettajia kiinteänä osana kouluyhteisöä ja koulumaailman arkea ymmärtäen.

Kynnys hakeutua palveluihin on matala, kun opiskeluhuoltohenkilöstö on tuttua ja lähellä. Koulukiusaamisen ehkäiseminen, muu ryhmien kanssa työskentely sekä opettajien konsultointi edellyttävät, että opiskeluhuoltohenkilöstö tuntee oppilaat ja opettajat sekä kunkin koulun kulttuurin.

Yhteys kouluihin tulee heikkenemään radikaalisti.

Esimerkiksi Helsingissä yhteys kouluihin tulee väistämättä heikkenemään radikaalisti, jos koulupsykologit ja -kuraattorit siirretään osaksi valtavaa soteorganisaatiota. Tämä puolestaan heikentää opettajien mahdollisuuksia tukea oppilaita. Virhepäätös on vielä vältettävissä.

Pia Pakarinen, apulaispormestari, Helsingin kaupunki

Heljä Misukka, koulutusjohtaja, OAJ ry

Hanna Gråsten-Salonen, puheenjohtaja, Koulukuraattorit ry

Annarilla Ahtola, puheenjohtaja, Suomen Psykologiliitto ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut