On selvää, että joukkoliikenne ja yksityisautoilu tulevat kevään 2021 kuntavaaleissa olemaan yksi pääpuheenaihe. HSL:n ahdinko syö joukkoliikenteen vetovoimaa ja käsi veronmaksajien kukkarossa painuu yhä syvemmälle. Samaan aikaan ilmastotavoitteet ja kaupungistuminen eivät ole kadonneet minnekään. (HU 27.5.2020)
Samassa kirjoituksessani ja jo aiemmin keväällä kerroimme, että Helsingin politiikan kulisseissa puhutaan jo vaihtoehdosta, jossa HSL:n ahdinko rahoitettaisiin yksityisautoilijoiden kukkarosta, esimerkiksi ruuhkamaksuilla.
Tämän viikon tiistaina uutisoimme, että HSL on teettänyt kolme esiselvitystä, jotka lisäävät tietoa muun muassa tiemaksujen mahdollisista toteutustavoista, vaikutusten arvioinnista ja avaavat Helsingin seudun yritysten, päättäjien ja asukkaiden näkökulmia aiheesta.
Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, että säädetään laki, joka mahdollistaa kaupunkiseutujen liikenteen hallintaan tähtäävien ruuhkamaksujen käyttöönoton.
HSL:n teettämien esiselvitysten tehtävänä on ollut lisätä tietoa ruuhkamaksuista Helsingin seudun näkökulmasta ennen kuin valtio aloittaa ruuhkamaksulainsäädännön valmistelun.
Päätöksiä tiemaksujen käyttöönotosta ei ole tehty. HSL:n toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan Helsingin seudun MAL2019-suunnitelman mukaan Helsingin seudulta kerättävät tiemaksutuotot tulee palauttaa seudun liikennejärjestelmän palvelutason parantamiseen, eivätkä tiemaksut saa vähentää valtion seudulle muutoin osoittamaa liikenteen rahoitusta.
Vaikka tiemaksujen käyttöönotosta ei ole päätöstä ja selvityksetkin ovat vasta vaiheessa, on todennäköisyys maksujen asettamiselle tulevaisuudessa varsin suuri, erityisesti Helsingissä. Helsingin liikenneinfraan liittyvät lukuisat hankkeet sekä poliittinen tahtotila vie kaupunkia selvästi ruuhkamaksujen suuntaan.
Lähikuukausina vastakkainasettelu ja näkemyserot tulevat pulppuamaan pintaan aiempaa kiivaammin, sillä ydinkeskustan yrityskato ja voimakkaat ulostulot näivettymisen todellisuudesta eivät enää jää asiaksi, joka vain sivuutettaisiin.
Vyyhti muuttuu entistä kimurantimmaksi, kun mukaan kytketään keskustelu Helsingin keskustasatamien tulevaisuudesta.
paikallisjohtaja
karri.kannala@media.fi