Mari Skool Pyöräily on verolle pantava

PANKIN OVELLA on kahdenlaista porukkaa. Toiset pyytävät lykkäystä asuntolainojen maksuun. Toinen joukko haluaa sijoittaa osakkeisiin kesällä myymiensä kesämökkien myyntitulot. Ennustan, että kolmas joukko ilmaantuu ennen joulua. He ovat myyneet kaupunkiasuntonsa, maksaneet lainansa pois ja muuttaneet vuokralle tai pientaloon lähikuntaan. Sosiaalinen eriytyminen kiihtyy.

*****

TILIEN KÄYTTÖMAKSUT ovat kuin tietullit, joita aletaan periä julkisen väylän käytöstä. Palkansaajat ovat kuvitelleet, että käyttötili on ilmaispalvelu. Maksuttomuus päti, kun pankki teki kunnon tiliä lainaamalla talletusvaroja. Nollakorkojen aikana bisnes on kuralla ja sitä on paikattava. Siksi yksityishenkilöille tulee turvallisen tallettamisen säilytysmaksu. Toinen vaihtoehto on ilmainen sukanvarsi.

*****

POLKUPYÖRÄILYÄ ei veroteta, vaikka se kuluttaa teitä kuten autot. Suomessa on lähes yhtä monta polkupyörää kuin on ihmisiäkin (yli 5 miljoonaa). Satasen pyörävero tuottaisi 500 miljoonaa euroa ja kunnat saivat sievoiset tulot pysäköintimaksuista. Pyöräilijöillä on varaa maksaa, kun rahat eivät mene bensaan. Miksei veroteta?

*****

PAKAHDUN NAURUUN lukiessani iltapäivälehtien sijoitusneuvoja. Niissä kehotetaan ostamaan osakkeita halvalla ja myydä kalliilla. Hyvä idea! Jos osake on nyt halpa, se on aikaisemmin ollut kalliimpi, kuten Nokian osake. Osakkeen hinta ei putoa sattumalta vaan syystä, kuten Nokia. Halpa osake voi olla huomenna vielä halvempi, ellei yhtiön kunto kohene. Milloin osake on tarpeeksi kallis? Ei sitä voi tietää. Siksi on turvallisinta ostaa ja myydä hyviä osakkeita kohtuullisella hinnalla.

*****

PUUTALOLLE saa rakennusluvan helpommin kuin kivitalolle. Risto Matti kertoo, että vihreiden ilmasto-ohjelmassa lisätään puukerrostalojen määrää, mutta vihreiden metsäohjelmassa vähennetään metsähakkuita. Yhtälö toimii, kun suljetaan lisää paperitehtaita. Asuuko puutalossa onnellinen vai onneton työtön paperityöläinen?

*****

OLEN HIILINIELU, kuten kaikki ylipainoiset. Jos laihdutan, olen ilmastopahis. Läski lähtee kropasta hiilidioksidina. Aito ilmastonsuojelija nostaa painoa.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut