Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Saattohoito turvattava

Tieto Terhokodin yt-neuvotteluista on harmillinen ja herättää kysymyksen saattohoidon tulevaisuudesta. On selvää, että laadukas erityistason saattohoito tulee turvata HUS-alueella jatkossakin. Terhokodin käyttöaste on kuitenkin viime vuosina vähentynyt, lähetteiden määrä on laskenut ja lisäksi potilaat lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin.

Tällä hetkellä lähes joka viides potilas kuolee samana tai seuraava päivänä saattohoitoon saapumisesta. Näin myöhään hoitoon saapuminen ei mahdollista potilaan ja läheiset huomioivaa saattohoitoa. Saattohoitoon saapuminen näin myöhään tarkoittaa yleensä myös sitä, että potilaat saapuvat hoitoon hyvin monioireisina ja tarvitsevat moniammatillista sekä erityisosaamista omaavaa henkilökuntaa.

Kuolemaan liittyy aina myös menetyksestä johtuvaa surua sekä suruprosessiin monenlaisia tunteita, jonka vuoksi on tärkeää ottaa huomioon myös omaiset ja heidän tilanteensa.

Mikäli Terhokodin toiminta päättyy, se herättää huolen erityistason saattohoidon toteutumisesta HUS-alueella. Terhokodin arvokas työ ja osaaminen tulee turvata jatkossakin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua kuolla kotona.

Marjo Tähtinen

TtK, terveydenhoitaja AMK