Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kouluväkivalta on vakava ilmiö, ja siihen pitää puuttua heti riittävällä järeydellä

Syyskuun puolivälissä Vantaan Sanomat kertoi, että Vantaalla Kytöpuiston koululla tapahtui vakava väkivallanteko, jossa loukkaantui kuudesluokkalainen oppilas. Koululle kutsuttiin ambulanssi ja väkivallanteon kohteeksi joutunut oppilas sai ensihoitoa. Pahoinpidellyn oppilaan fyysiset vammat eivät onneksi olleet vakavia.

Välitunnin aikana tapahtuneesta väkivallasta epäillään neljää alle 15-vuotiasta lasta. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, joten asian käsittelyä jatketaan viranomaisten yhteistyönä.

" Poika uhattiin tappaa ja pakotettiin polvilleen, video ladattiin Snapchattiin – helsinkiläiskoulu ja poliisi selvittävät rajua kiusaamista"

Helsingin Uutiset kertoi edellä mainitun uutisten 30.9. Muitakin väkivallantekoja kouluista on Kytöpuiston vanavedessä alkanut pulpahdella esiin – ilmiö on vakava, ja siihen pitää puuttua heti riittävällä järeydellä.

Uudesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. 23.10.2016 Vantaan Sanomat kertoi, että kouluväkivallasta on tullut arkipäivää Vantaalla – oppilaat purevat, raapivat ja uhkailevat.

Tällöin kyseessä oli Vantaalla työskenteleviin opettajiin sekä kouluhenkilökuntaan kohdistunut väkivalta ja sen päivittäinen uhka. Usein opettajien koskemattomuutta uhmaavat alakouluikäiset lapset, joilla on vaikeuksia tunteiden hallinnassa.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo twiittasi 22.9. osuvasti: Jos lapsi aloittaa kiusaamisen, aikuisen pitää se lopettaa. Lasten vanhempien, opettajien ja muiden viranomaisten ei nyt pidä panna päätä pensaaseen, vaan kantaa vastuu.

Vastuun kantaminen tarkoittaa myös sitä, että asiasta puhutaan sen vaatimalla vakavuudella. Edellä mainituissa teoissa kyse on väkivallasta, ei kiusaamisesta. Kiusaaminen sinänsä on sekin vakava ilmiö, joka on sosiaalisen median aikakaudella saanut uusia, huolestuttavia piirteitä – kiusaaja voi somen kautta seurata kiusattua kotioven sisäpuolelle saakka.

Kiusaajat ja väkivaltaan syyllistyneet on myös pantava heidän ikätasonsa mukaiseen vastuuseen. Uhri ei ole se, jonka pitää vaihtaa koulua.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja