Lukijalta: | Elielinaukiosta puistikko

Elielinaukio on niin keskeinen ja vilkas osa Helsingin keskustaa, ettei sen tulevaisuutta pitäisi jättää kiinteistöbisneksen pelikentäksi, jossa tärkeää olisi vain mahdollisimman suuri uudisrakennusten neliömäärä.

Kaupunkikuvalliset näkökohdat tulisi pitää etusijalla. Asemakaavan muutoskaavailuissa on ymmärretty, että Asema-aukion tulee säilyä aukiona, mutta Elielinaukiota on kuvattu merkityksettömäksi takapihaksi (HU 30.9.)

Jotain sille pitäisikin tehdä, mutta ei rakentaa tukkoon. On tuotu esiin, että Eliel Saarinen itse väheksyi rautatieaseman länsisiipeä ja Vltavan taloa, mutta sillä ei ole merkitystä jälkipolville, jotka ovat kummatkin asemakaavalla suojelleet.

Vltava rajaa kauniisti asema-aukion pohjoissivultaan jalankulkijatasolta katsoen. Sen purkaminen veisi kaupunkilaisille tutuksi tulleen elementin, jonka liittyminen Asema-aukioon vain paranee, kun bussit lakkaavat kiertämästä sen editse terminaaliin.

Elielinaukio taas voitaisiin muuttaa hienoksi puistikoksi rautatieaseman länsisiiven eteen, joka ravintolatoimintoineen myös saisi näin lisäarvoa. Uudisrakentaminen voisi rajoittua matalana postitalon puoleiselle osalle aukiota.

Etenemmekö kiinteistöbisneksen vai kaupunkikuvan ehdoilla Helsingin ytimessä? Alueelle järjestettävän arkkitehtuurikilpailun tulisikin olla yleinen ja sen ohjelmassa ottaa huomioon nämä näkökohdat.

Esko Kaasinen

arkkitehti SAFA

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut