Kolumni Viikistä ruokaa tiedenälkään

Pandemia on nostattanut valtavan nälän tieteellistä tietoa kohtaan. Akateemiset asiantuntijat ovat olleet mediassa paljon esillä keväästä lähtien. Lääketiede on ollut luonnollisesti erityisen paljon esillä, mutta ehkäpä poikkeuksellinen tilanne on nostanut tieteen arvostusta ja halua hyödyntää sitä myös laajemmin.

Poikkeuksellisessa tilanteessa terveys huolettaa ehkä ensimmäisenä, mutta hyvänä kakkosena huolten ketjussa tulee ruoka. Moni kuluttaja hätääntyi maaliskuussa – loppuuko ruoka kaupoista? Näin ei onneksi käynyt. Silti pandemia on osoittanut, että maailmamme voi hetkessä muuttua aivan oleellisesti. Erilaisten elintarvikkeiden saatavuuden vaihteluun on pahimmillaan varauduttava, vaikka ruoka sinänsä ei ole Suomesta loppumassa.

Huoltovarmuuden kannalta Suomen ruokatuotanto kattaa ainakin neljä viidesosaa tarpeesta. Ilmaston sekä yhteiskunnan ja kuluttajien mieltymysten muuttuminen peräänkuuluttavat kuitenkin jatkuvaa ruokatuotannon kehitystä ja tutkimusta, globaaleihin poikkeustilanteisiin varautumisesta puhumattakaan.

Helsingin yliopiston Viikin kampuksella tehdään vahvaa työtä tulevaisuuden ruokatuotannon eteen. Syyskuussa maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aloitti myös uusi työelämäprofessori, jonka alana on innovaatiojohtaminen ja kestävä ruokaketju. Työelämäprofessoriksi juurilleen Viikkiin palasi nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä.

Kampukseltamme löytyy valtavasti tuoretta tieteellistä tutkimustietoa paitsi kestävyydestä, ruuasta ja sen tuotannosta, myös metsistä, biotieteistä, eläinlääketieteestä ja farmasiasta. Tieteenalamme luovat pohjaa ratkaisuille, joista on iloa niin yksilöille kuin yhteiskunnalle. Koko yliopiston strategian mukaisesti tavoitteenamme on, että tutkimustietoamme käytetään entistä vahvemmin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Niin ikään tavoitteenamme on vahvistaa tiedepohjaista innovaatiokulttuuria, kiinnostaahan nuoria kasvavissa määrin myös yrittäjyys.

Toivotamme kaikki kaupunkilaiset vauvasta vaariin Viikin kampukselle – poikkeustilanteen rajoitukset toki huomioiden – hankkimaan ravintoa tieteen nälkään. Osallistua voi vaikkapa elintarvikkeiden kuluttajatutkimuksiin, tutustua puihin arboretumissa tai nähdä lehmiä laitumilla.

Ritva Toivonen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunnan dekaani.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut